smântână dex - definiţie, sinonime, conjugare
SMÂNTÂNĂ s.f. 1. Produs alimentar gras, de culoare albă-gălbuie, care se formează la suprafaţa laptelui nefiert, după ce a fost lăsat câtva timp la temperatura obişnuită, sau care se separă din lapte cu o maşină centrifugă specială. ♦ (Reg.) Caimac. 2. Fig. Partea cea mai bună, cea mai valoroasă dintr-un lucru. – Cf. bg., ucr. s m e t a n a.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SMÂNTÂNĂ f. 1) Produs lactat gras, care se adună deasupra laptelui fermentat natural sau se extrage cu ajutorul separatorului şi care este folosit în alimentaţie sau pentru prepararea untului. 2) fig. mai ales art. Ceea ce este mai de valoare, mai de calitate; frunte. [G.-D. smântânii] /<sl. sumetana
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

smîntînă s.f. – Spumă, cremă de lapte. Sl. *sŭmętana, de la sŭmętati, sŭmęstą „a amesteca, a agita” (Miklosich, Slaw. Elem., 48; Lambrior 100; Cihac, II, 352; Tiktin; Byhan 319; Berneker, II, 44; Rosetti, GS, V, 158), cf. bg. smetan, slov. smetana, pol. śmietana, ceh., rus. smetana, lituan. smantas. Numai rom. presupune o formă sl. cu ę, celelalte limbi sl. presupun *sŭmetana, Vasmer, II, 672. S-a opus acestei der. îndoiala în ce priveşte trecerea anîn, care nu există în elementele sl., cf. jupîn, stînă; pentru a depăşi dificultatea, s-a atribuit împrumutului o dată mai veche anterioară sec. X, explicaţie ce nu pare cea mai bună, cf. stăpîn. Der. de la un lat. *mantanamantum (Puşcariu, Dacor., III, 386; Puşcariu, Lr., 286) sau *mattanamatta (Giuglea, Dacor., III, 616; Skok, Arhiv za Arbanašku Starinu, II, 339) este încă şi mai îndoielnică. Philippide, II, 15, crede că ar putea fi cuvînt autohton. Cf. REW 5424N. Der. smîntîni, vb. (a lua smîntîna de pe lapte); smîntînică, s.f. (plantă, Galium cruciatum); smîntînos, adj. (cu multă smîntînă).
(Dicţionarul etimologic român)

smântână s. f., g.-d. art. smântânii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SMÂNTÂNĂ s. (pop.) spumă. (~ laptelui.)
(Dicţionar de sinonime)

SMÂNTÂNĂ s. v. caimac, floare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sm sma sman smant smanta

Cuvinte se termină cu literele: na ana tana ntana antana