smalț dex - definiţie, sinonime, conjugare
SMALŢ, smalţuri, s.n. 1. Masă sticloasă formată din diverşi oxizi anorganici, cu care se acoperă suprafaţa obiectelor de ceramică sau de metal pentru a le face impermeabile, a le feri de oxidare sau a le înfrumuseţa; email. ♦ Material sticlos sau obiect făcut dintr-un astfel de material. 2. Substanţă albă şi lucioasă care acoperă suprafaţa vizibilă a dinţilor. [Var.: (înv.) smalt s.n.] – Din ngr. smálto(n), germ. Schmalz.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SMALT s.n. v. smalţ.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SMALŢ ~uri n. 1) Substanţă opacă, de diverse culori, formată din diferiţi oxizi anorganici, care se aplică pe suprafaţa unor obiecte metalice sau ceramice pentru a le face impermeabile, pentru a le proteja sau pentru a le înfrumuseţa; email. 2) Substanţă lucioasă, de culoare albă, care acoperă suprafaţa vizibilă a dinţilor. /<ngr. smalto, germ. Schmalz
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

smalţ (-ţuri), s.n. – Email. – Var. zmalţ, smalt, zmalt. Mr. smaltu. Germ. Schmalz (Tiktin) şi ngr. σμάλτον ‹ it. smalto, cf. pol. smalta, mag. zsomálc (Trans. jumalţ, cf. Gáldi, Dict., 140). – Der. smălta, vb. (a emaila, mai ales în sens poetic), din ngr. (Bogrea, Dacor., IV, 846); smaltină, s.f., din fr. smaltine; smălţui, vb. (a da cu smalţ); smălţuitor, s.m. (emailor). Cf. REW 8040.
(Dicţionarul etimologic român)

SMALT s.n. Sticlă colorată în albastru de oxidul de cobalt. ♦ Nume dat culorilor folosite în heraldică. [< fr. smalt].
(Dicţionar de neologisme)

SMALT s. n. 1. sticlă colorată în albastru de oxidul de cobalt. 2. nume dat culorilor folosite în heraldică. (< fr. smalt, it. smalto)
(Marele dicţionar de neologisme)

smalţ s. n., (feluri, obiecte) pl. smálţuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

smalt s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SMALŢ s. v. email.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sm sma smal

Cuvinte se termină cu literele: lt alt malt