solidar dex - definiţie, sinonime, conjugare

solidar

[Sinonime]
SOLIDÁR, -Ă, solidari, -e, adj. 1. Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate şi un interes comun; unit. ♦ De care răspund în egală măsură şi împreună mai multe persoane; spec. care leagă între ei într-un raport de obligaţii mai mulţi creditori şi un debitor sau mai mulţi debitori şi un creditor. 2. Care este legat prin construcţie de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic. – Din fr. solidaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SOLIDÁR ~ă (~i, ~e) şi adverbial 1) Care este comun pentru mai multe persoane cu aceleaşi interese şi responsabilitate. 2) (despre obligaţii, angajamente) Care depinde de mai multe persoane. 3) (despre piese ale unei maşini sau ale unui mecanism) Care este legat prin contact direct, formând un ansamblu unitar. /<fr. solidaire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SOLIDÁR, -Ă adj. 1. Care priveşte, care leagă, care angajează mai multe persoane, fiecare fiind responsabilă de întreaga obligaţie care revine tuturor. 2. Legat temeinic de cineva printr-o unitate de concepţii, de sentimente şi de interese; strâns unit. 3. (Despre piese de maşini) Care este strâns legat de altceva; care ia parte în aceeaşi măsură cu altă piesă la o acţiune. [< fr. solidaire, cf. lat. solidus – întreg].
(Dicţionar de neologisme)

SOLIDÁR, -Ă adj. 1. care este legat de cineva sau de ceva printr-o unitate de concepţii, de sentimente şi de interese; strâns unit. ♢ care participă împreună cu alţii la un drept. 2. (despre un creditor sau un debitor) aflat într-un raport de solidaritate (3). 3. (despre piese de maşini) strâns legat de altceva; care ia parte la aceeaşi măsură cu altă piesă la o acţiune. (< fr. solidaire)
(Marele dicţionar de neologisme)

solidár adj. m., pl. solidári; f. sg. solidáră, pl. solidáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SOLIDÁR adj. înfrăţit, unit. (Lupta ~ a popoarelor.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Solidarnesolidar
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: so sol soli solid solida

Cuvinte se termină cu literele: ar dar idar lidar olidar