soluţia dex - definiţie, sinonime, conjugare

soluţia

[Sinonime]
SOLÚŢIE, soluţii, s.f. 1. Amestec omogen compus din două sau mai multe substanţe chimice (dintre care una este de obicei lichidă) dispersate la scară moleculară în diverse proporţii. 2. Operaţie mintală care, analizând o pluralitate, o complexitate de elemente care se întrepătrund, rezolvă o dificultate, o problemă teoretică sau practică; ansamblul deciziilor şi actelor care pot rezolva o dificultate; mod de a rezolva o dificultate, o problemă. ♦ Răspuns la o problemă. 3. (În sintagma) Soluţie de continuitate = întrerupere a continuităţii; separare a părţilor care mai înainte erau legate între ele sau continue. [Var.: (înv.) soluţiúne s.f.] – Din fr. solution, lat. solutio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SOLÚŢI//E ~i f. 1) Amestec omogen constituit din două sau mai multe substanţe. 2) Lichid care conţine o substanţă solidă dizolvată. 3) Mod de rezolvare a unei dificultăţi, a unei probleme. 4) mat. Răspuns la o problemă. [G.-D. soluţiei; Sil. -ţi-e] /<fr. solution, lat. solutio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SOLÚŢIE s.f. 1. Amestec omogen format din două sau mai multe substanţe, dintre care una este de obicei lichidă. 2. Rezolvarea unei probleme; (p. ext.) rezultatul obţinut. ♦ Fel de a dezlega o problemă, o dificultate; rezolvare. 3. Soluţie de continuitate = întrerupere a continuităţii; separare a părţilor care mai înainte erau legate între ele sau continue. [Gen. -iei. / cf. fr. solution, lat. solutio].
(Dicţionar de neologisme)

SOLÚŢIE s. f. 1. amestec omogen din doi sau mai mulţi componenţi. 2. (mat.) rezolvare a unei probleme, a unei ecuaţii sau a unui sistem de ecuaţii. ♢ rezolvare a unei situaţii, a unei dificultăţi. 3. ~ de continuitate = întrerupere în desfăşurarea normală a unui fenomen ori proces; (med.) separaţie a ţesuturilor care în mod normal sunt în continuare; tăietură, incizie. (< fr. solution, lat. solutio)
(Marele dicţionar de neologisme)

solúţie s. f. (sil. -ţi-e), art. solúţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. solúţiei; pl. solúţii, art. solúţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SOLÚŢIE s. 1. (CHIM.) soluţie coloidală = coloid, sol. 2. v. procedeu. 3. v. rezolvare. 4. (MAT.) rădăcină. (~ unei ecuaţii cu o necunoscută.) 5. clarificare, desluşire, dezlegare, elucidare, explicare, explicaţie, lămurire, limpezire, precizare, rezolvare, soluţionare, (înv.) pliroforie, răspicare, (fig.) cheie, descâlcire. (~ unei probleme încurcate.) 6. remediu, (fig.) leac. (~ pentru îndreptarea unei situaţii.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: so sol solu solut soluti

Cuvinte se termină cu literele: ia tia utia lutia olutia