specializat dex - definiţie, sinonime, conjugare
SPECIALIZÁ, specializez, vb. I. 1. Refl. A se consacra studiului şi aplicării unei anumite ramuri din ştiinţă, din tehnică etc; a deveni specialist. 2. Tranz. A face să capete trăsături specifice, a imprima caractere speciale. 3. Tranz. şi refl. A (se) limita la fabricarea anumitor produse. [Pr.: -ci-a-] – Din fr. spécialiser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SPECIALIZ//Á ~éz tranz. 1) A înzestra cu caractere speciale. 2) A face să se specializeze. /<fr. specialiser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SPECIALIZ//Á mă ~éz intranz. 1) A căpăta cunoştinţe într-un domeniu de activitate; a deveni specialist; a se califica. 2) (despre întreprinderi sau despre instituţii) A se orienta spre o activitate îngustă. /<fr. specialiser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SPECIALIZÁ, specializez, vb. I. 1. Refl. A se consacra studiului şi aplicării unei anumite ramuri din ştiinţă, din tehnică etc.; a deveni specialist. 2. Tranz. A face să capete trăsături specifice, a imprima caractere speciale. [Pr.: -ci-a-] – Fr. spécialiser.
(Dicţionarul limbii române moderne)

SPECIALIZÁT, -Ă, specializaţi, -te, adj. Care este pregătit temeinic într-o anumită ramură a ştiinţei, a tehnicii etc.; care are o deosebită pricepere într-un anumit domeniu sau într-o anumită problemă. [Pr.: -ci-a-] – V. specializa.
(Dicţionarul limbii române moderne)

SPECIALIZÁ vb. I. 1. refl. A se consacra studiului şi aplicării unei discipline, unei ramuri speciale a ştiinţei, a tehnicii etc.; a deveni specialist. 2. tr. (Despre procese de producţie) A limita numai la anumite produse. ♦ A perfecţiona. [Pron. -ci-a-. / cf. fr. spécialiser].
(Dicţionar de neologisme)

SPECIALIZÁ vb. I. refl. a se consacra studiului şi aplicării unei discipline, unei ramuri speciale a ştiinţei, a tehnicii etc. II. tr. a face să capete caractere specifice, individualizate. ♢ (despre procese de producţie) a limita numai la anumite produse. (< fr. spécialiser)
(Marele dicţionar de neologisme)

specializá vb. (sil. -ci-a-), ind. prez. 1 sg. specializéz, 3 sg. şi pl. specializeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SPECIALIZÁ vb. 1. a (se) perfecţiona. (S-a ~ în domeniul siderurgiei.) 2. a (se) profila. (Unitatea s-a ~ pe aparataj electronic.)
(Dicţionar de sinonime)

SPECIALIZÁ vb. v. arăta, indica, menţiona, preciza, semnala, specifica.
(Dicţionar de sinonime)

SPECIALIZÁT adj. special. (Se recurge la limbajele ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sp spe spec speci specia

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat lizat alizat