sporit dex - definiţie, sinonime, conjugare
SPORÍ, sporésc, vb. IV. 1. Intranz., refl. şi tranz. A creşte sau a face să crească; a (se) mări, a (se) înmulţi. 2. Intranz. A progresa, a înainta, a avea spor2. 3. Intranz. (Înv.) A-şi da silinţa, a se zori. ♦ Tranz. A împinge, a îmboldi. 4. Tranz. (Reg.) A povesti (exagerând); a flecări, a sporovăi. – Din spor2. Pentru sensul 4, cf. bg. s p o r j a, scr. s p o r i t i „a discuta”.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SPOR//Í ~ésc 1. tranz. (în număr, volum sau intensitate) A face mai mare; a mări; a majora. ~ producţia. 2. intranz. 1) A deveni mai mare (în număr, volum sau intensitate); a adăuga. 2) A avea spor. /Din spor
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SPORÍ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A SPORI. 2) Care este mai mare, luat în raport cu ceva normal; crescut; majorat. Cu puteri ~te. /v. a spori
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SPORI- v. sporo-.
(Dicţionar de neologisme)

SPORI- elem. spor2(o)-.
(Marele dicţionar de neologisme)

sporí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. sporésc, imperf. 3 sg. sporeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. sporeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

sporít s.n. (înv.) sporire, creştere, înmulţire, mărire.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
SPORÍ vb. 1. v. mări. 2. a mări, a multiplica, (livr.) a augmenta. (A ~ de mai multe ori o cantitate.) 3. v. înmulţi. 4. v. extinde. 5. v. creşte. 6. v. îndesi. 7. v. majora. 8. a creşte, a (se) mări, a (se) ridica. (A ~ nivelul de trai.) 9. v. intensifica. 10. a creşte, a (se) îndârji, a (se) înteţi, (fig.) a (se) ascuţi. (Lupta ~ în intensitate.) 11. v. adânci.
(Dicţionar de sinonime)

SPORÍ vb. v. ajuta, avansa, dezvolta, evolua, flecări, folosi, grăbi, iuţi, înainta, îndruga, pălăvrăgi, prii, progresa, propăşi, sporovăi, trăncăni, zori.
(Dicţionar de sinonime)

SPORÍT adj. 1. v. mărit. 2. crescut, mărit, ridicat. (Cantităţi ~ de mărfuri.) 3. v. extins. 4. v. majorat. 5. v. amplificat.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A spori ≠ a curma, a împuţina, a micşora, a reduce, a scădea, a se micşora
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: sp spo spor spori

Cuvinte se termină cu literele: it rit orit porit