spulbera dex - definiţie, sinonime, conjugare
SPULBERÁ, spúlber, vb. I. Tranz şi refl. 1. A (se) ridica în vârtej şi a (se) duce departe (împrăştiindu-se); a (se) risipi, a (se) împrăştia. 2. Fig. A (se) nimici, a (se) distruge. – Lat. *expulverare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SPULBERÁ spúlber 1. intranz. A fi spulber; a viscoli. 2. tranz. 1) (zăpadă, frunze etc.) A roti în vârtej, împrăştiind. 2) A face să se spulbere. /<lat. expulverare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SPULBERÁ pers. 3 se spúlberă intranz. 1) A se împrăştia treptat, răspândindu-se; a se destrăma; a se risipi. 2) fig. (despre vise, iluzii, idealuri) A înceta să mai existe; a se risipi; a demitiza. /<lat. expulverare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

spulberá (-r, át), vb. – 1. A ridica praful. – 2. A risipi, a dispersa, a împrăştia. – 3. A dezagrega, a desface, a îndepărta. – 4. (Trans.) A se indigna. – Mr. spulbir(are). Lat. *expŭlverāre (Puşcariu 1631; Candrea-Dens., 1457; REW 6842), cf. it. spolverare. – Der. spulber, s.n. (dispersie, dispariţie), postverbal folosit artificial în literatură; spulberat, adj. (împrăştiat, risipit; s.m., cap-de-mort, hîrcă), la care, sensul al doilea pare un calc din fr. dissipé; spulberatic (var. spulberatec, înv. spulberos), adj. (inconstant, nestatornic, uşuratic; uşor); spulberătură, s.f. (cantitate de praf, zăpadă, pleavă etc., care se ridică în vînt; plantă, Teucrium chamaedrys). – Cf. pulbere.
(Dicţionarul etimologic român)

spulberá vb., ind. prez. 1 sg. spúlber, 3 sg. şi pl. spúlberă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SPULBERÁ vb. 1. a împrăştia, a risipi, (pop.) a zburătăci. (Vântul ~ frunzele.) 2. a viscoli. (Vântul ~ zăpada.) 3. a (se) destrăma, a (se) împrăştia, a (se) risipi, (Olt.) a (se) vărzui, (înv.) a (se) răşchira, (pop. fig.) a (se) răzbuna. (După ploaie, norii s-au ~.) 4. a împrăştia, a risipi, a vântura, (înv.) a spârcui. (A-i ~ pe duşmani în cele patru zări.) 5. a îndepărta, a risipi. (I-a ~ toată temerea.)
(Dicţionar de sinonime)

SPULBERÁ vb. v. distruge, nimici, potopi, prăpădi, sfărâma, supăra, zdrobi, zvânta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sp spu spul spulb spulbe

Cuvinte se termină cu literele: ra era bera lbera ulbera