stăruire dex - definiţie, sinonime, conjugare
STĂRUÍ, stắrui, vb. IV. Intranz. 1. A ruga insistent şi în mod repetat pe cineva pentru a fi de acord cu ceva; a insista. 2. A rămâne statornic, neclintit (într-o acţiune, într-un sentiment, într-o hotărâre etc.); a persevera, a persista. ♦ A lucra cu perseverenţă la ceva. 3. A continua să fie, să existe; a se menţine, a dăinui. [Prez. ind. şi: stăruiesc] – Din bg. staraija se.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STĂRUÍRE, stăruiri, s.f. (Înv.) Stăruinţă. – V. stărui.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A STĂRUÍ stărui intranz. 1) A da dovadă de insistenţă; a insista. 2) A păstra statornicie (în acţiuni, atitudini sau sentimente); a sta cu fermitate pe aceeaşi poziţie; a persista; a persevera; a insista. 3) A-şi perpetua existenţa; a continua să fie; a dăinui; a persista; a dura. /stare + suf. ~ui
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

stăruí (-uésc, -ít), vb. – 1. (Înv.) A se baza, a consista. – 2. A persevera, a continua. – 3. A permanentiza, a dura, a dăinui în aceleaşi condiţii. – 4. (Înv.) A-şi îndrepta privirea, a avea în vedere. – 5. A insista, a persista, a se încăpăţîna. – 6. A sprijini, a recomanda, a aprecia, a ocroti. Pare formaţie cultă, pornind de la stare, pentru a obţine cu ajutorul suf. nuanţele pe care limbile romanice le indică prin intermediul pref. (Tiktin; Candrea), cf. dare şi dărui, tîrg şi tîrgui etc. Apare pentru prima oară la Cantemir. În evoluţia sa semantică ar fi putut să se sprijine pe pol. staworać „a insista”, cf. ceh. starati „a insista” (Cihac, II, 363; Conev 98); dar această coincidenţă ar putea fi întîmplătoare. Der. stăruinţă, s.f. (permanenţă, persistenţă; insistenţă; perseverenţă; favoare, protecţie); stăruitor, adj. (insistent).
(Dicţionarul etimologic român)

stăruí vb., ind. şi conj. prez. 1 şi 2 sg. stărui, 3 sg. şi pl. stăruie, imperf. 3 sg. stăruiá
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stăruíre s. f., g.-d. art. stăruírii; pl. stăruíri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STĂRUÍ vb. 1. v. insista. 2. a insista, a persevera, a persista. (A ~ în acţiunea începută.) 3. v. încă-păţâna. 4. v. persista. 5. v. menţine.
(Dicţionar de sinonime)

STĂRUÍ vb. v. aspira, baza, bizui, consista, consta, conta, dori, fundamenta, încrede, întemeia, jindui, năzui, pofti, pretinde, rezida, râvni, sprijini, sta, tinde, ţinti, urmări, visa, viza.
(Dicţionar de sinonime)

STĂRUÍRE s. v. insistenţă, perseverenţă, persistenţă, statornicie, stăruinţă, tenacitate.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sta star staru starui

Cuvinte se termină cu literele: re ire uire ruire aruire