stabili dex - definiţie, sinonime, conjugare
STABÍL, -Ă, stabili, -e, adj. 1. Care este bine aşezat sau fixat, care nu se răstoarnă, care nu se clatină; trainic, solid. 2. Care nu se schimbă, care nu fluctuează; statornic; ferm. ♦ (Despre substanţe) Care nu se descompune de la sine; care nu poate fi descompus (decât cu greu) într-o reacţie. ♦ (Despre populaţii) Care locuieşte permanent în acelaşi loc. – Din lat. stabilis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STABILÍ, stabilesc, vb. IV. 1. Tranz. A determina, a fixa; a hotărî, decide, a preciza. 2. Tranz. A aduce dovezi, a demonstra; p. ext. a descoperi. 3. Tranz. A înfăptui, a realiza; a întemeia, a înfiinţa, a institui. ♢ Expr. A stabili legătura (sau legături) cu cineva = a comunica cu cineva. 4. Tranz. şi refl. A (se) aşeza (definitiv) într-un loc; a (se) statornici, a (se) instala. – Din lat., it. stabilire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STABÍL ~ă (~i, ~e) 1) Care rămâne în aceeaşi stare; bine aşezat sau fixat; neclintit; imobil. 2) Care se menţine la acelaşi nivel; cu nivel constant; neschimbat; statornic. 3) Care locuieşte permanent în acelaşi loc; cu loc de trai neschimbat; sedentar. /<lat. stabilis, it. stabile
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A STABIL//Í ~ésc tranz. 1) A pune să stea nemişcat; a face să stea stabil (într-un loc sau într-o poziţie). 2) (timpul, locul, valoarea etc.) A fixa printr-o înţelegere prealabilă, prin deliberare; a hotărî; a determina. ~ un termen. ~ preţul. 3) A face să intre în acţiune. ~ legătura cu cineva. 4) (fapte) A identifica ca real sau adevărat; a constata. 5) A scoate la iveală, demonstrând caracterul real. ~ adevărul. 6) A face să se stabilească; a statornici. /<lat. stabilire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE STABIL//Í mă ~ésc intranz. A se aranja cu traiul (într-un loc); a se statornici; a se aşeza. /<lat. stabilire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STABÍL, -Ă adj. 1. Trainic, bine aşezat, solid. ♦ (Chim.; despre substanţe) Care nu se descompune de la sine. 2. Statornic. ♦ Durabil, permanent. 3. (Despre populaţii) Care locuieşte permanent în acelaşi loc. [Cf. lat. stabilis, it. stabile].
(Dicţionar de neologisme)

STABILÍ vb. IV. 1. tr. A hotărî, a decide, a preciza. 2. tr. A înfăptui, a realiza. 3. tr., refl. A (se) aşeza într-un loc. [< it., lat. stabilire].
(Dicţionar de neologisme)

STABÍL, -Ă adj. 1. trainic, bine aşezat, solid. ♢ (despre substanţe) care nu se descompune de la sine. 2. statornic. ♢ durabil, permanent. 3. (despre populaţii) care locuieşte permanent în acelaşi loc. (< lat. stabilis, it. stabile)
(Marele dicţionar de neologisme)

STABILÍ vb. I. tr. 1. a hotărî, a decide, a preciza. 2. a înfăptui, a realiza. II. tr., refl. a (se) aşeza într-un loc. (< lat., it. stabilire)
(Marele dicţionar de neologisme)

stabíl adj. m., pl. stabíli; f. sg. stabílă, pl. stabíle
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stabilí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. stabilésc, imperf. 3 sg. stabileá; conj. prez. 3 sg. şi pl. stabileáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STABÍL adj. 1. v. fix. 2. fix, permanent, statornic. (O aşezare ~.) 3. fixat, sedentar, statornic, (înv.) aşezător, stătător. (Populaţii ~.) 4. statornic, (pop.) vătraş. (Ţigani ~.) 5. v. consecvent. 6. v. du-rabil.
(Dicţionar de sinonime)

STABILÍ vb. 1. a se aşeza, a se fixa, a se instala, a se opri, a se statornici, (pop.) a se sălăşlui, (înv. şi reg.) a se sălăşui, (înv.) a se sădi, a se stăvi. (S-au ~ în acele câmpii mănoase.) 2. v. amplasa. 3. a (se) statornici, (fig.) a (se) întrona. (Între cele două state s-au ~ relaţii prieteneşti.) 4. v. calcula. 5. v. determina. 6. a defini, a determina, a preciza, (înv.) a mărgini, a răspica. (A ~ proprietăţile unui metal.) 7. v. fixa. 8. v. fundamenta. 9. v. descoperi. 10. v. constata. 11. v. institui. 12. v. consfinţi. 13. a face, a institui. (A ~ lege.) 14. v. constitui. 15. a fixa, a hotărî, a institui, a întocmi, a orândui, a rândui, a statornici, (înv.) a aşeza, a lega, a politici, a scoate, a scorni, a tocmi. (A ~ un impozit.) 16. a determina, a fixa, a hotărî, a preciza, a statornici, (înv.) a defige, a însemna, a statori. (A ~ un nou termen.) 17. a comanda, a decide, a dispune, a fixa, a hotărî, v. ordona. 18. v. alege. 19. a aranja, a orândui, a reglementa, (rar) a regula, (înv.) a regularisi. (Şi-a ~ situaţia neclară.) 20. v. decide. 21. v. instaura. 22. v. prevedea. 23. a obţine, a realiza. (A ~ un record atletic.) 24. v. confirma.
(Dicţionar de sinonime)

STABILÍ vb. v. constitui, crea, ctitori, funda, institui, înfiinţa, întemeia, organiza.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Stabil ≠ fluctuant, instabil, mobil, neconstant, schimbător, variabil, nestabil
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sta stab stabi stabil

Cuvinte se termină cu literele: li ili bili abili tabili