stabilizare dex - definiţie, sinonime, conjugare
STABILIZÁ, stabilizez, vb. I. 1. Refl. şi tranz. A deveni sau a face să fie stabil; a (se) consolida, a (se) întări; a (se) statornici. 2. Tranz. A fixa puterea de cumpărare a monedei naţionale la un anumit curs. – Din fr. stabiliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STABILIZÁRE, stabilizări, s.f. Acţiunea de a (se) stabiliza şi rezultatul ei; consolidare, întărire, statornicire. ♦ Fixare a valorii unei monede naţionale la un anumit curs. – V. stabiliza. Cf. fr. s t a b i l i s a t i o n.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A STABILIZ//Á ~éz tranz. 1) A face să se stabilizeze. 2) chim. (substanţe) A face să nu se descompună (uşor) într-o reacţie. /<fr. stabiliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE STABILIZ//Á pers. 3 se ~eáză intranz. (despre valori monetare) A deveni stabil. /<fr. stabiliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STABILIZÁ vb. I. 1. refl. A se consolida, a se întări. 2. tr. A fixa, a mări, a asigura puterea de cumpărare a monedei naţionale. 3. tr. A asigura în timp proprietăţi constante unui produs chimic. [Cf. fr. stabiliser].
(Dicţionar de neologisme)

STABILIZÁRE s.f. 1. Acţiunea de a (se) stabiliza şi rezultatul ei; consolidare; (spec.) ansamblu de măsuri luate de către stat pentru întărirea monedei naţionale. 2. Operaţie prin care se asigură proprietăţi constante unui produs chimic în condiţii de depozitare, de transport sau exploatare. [< stabiliza].
(Dicţionar de neologisme)

STABILIZÁ vb. I. refl. a se consolida, a se întări. II. tr. 1. a fixa, a asigura puterea de cumpărare a monedei naţionale. 2. a asigura în timp proprietăţi constante unui produs chimic. (< fr. stabiliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

STABILIZÁRE s. f. 1. acţiunea de a (se) stabiliza; (spec.) ansamblu de măsuri luate de către stat pentru întărirea monedei naţionale. 2. operaţie prin care se asigură proprietăţi constante unui produs chimic în condiţii de depozitare, de transport sau exploatare. ♢ tratament chimic sau mecanic pentru mărirea stabilităţii unui teren de construcţii. (< stabiliza)
(Marele dicţionar de neologisme)

stabilizá vb., ind. prez. 1 sg. stabilizéz, 3 sg. şi pl. stabilizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stabilizáre s. f., g.-d. art. stabilizării; pl. stabilizări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STABILIZÁ vb. 1. a fixa. (A ~ cursul monedei naţionale.) 2. v. consolida.
(Dicţionar de sinonime)

STABILIZÁRE s. 1. (FIN., EC.) stabilizare bănească = reformă monetară, stabilizare monetară; stabilizare monetară = reformă monetară, stabilizare bănească. 2. consolidare, întărire. (~ situaţiei lor.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A stabiliza ≠ a destabiliza
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sta stab stabi stabil

Cuvinte se termină cu literele: re are zare izare lizare