stadial dex - definiţie, sinonime, conjugare

stadial

STADIÁL, -Ă, stadiali, -e, adj., s.n. 1. Adj. Care se dezvoltă în etape, în faze. 2. Adj. (Biol.) Care se referă la stadiile de dezvoltare a organismelor. 3. S.n. (Geol.) Interval de scurtă durată în timpul unei glaciaţii, când, datorită unei scăderi mai accentuate a temperaturii medii anuale, s-a manifestat o extindere maximă a gheţarilor. [Pr.: -di-al] – Din germ. stadial, lat. stadialis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STADIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care se dezvoltă sau se produce în stadii. 2) biol. Care este caracteristic pentru stadiile de dezvoltare a organismelor. [Sil. -di-al] /<lat. stadialis, germ. Stadial
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STADIÁL, -Ă adj. 1. Care creşte, care se desfăşoară în stadii, în etape. 2. Referitor la stadiile de dezvoltare a organismelor. // s.n. Interval de scurtă durată în timpul unei glaciaţii, când gheţarii au cunoscut o extindere maximă. [Pron. -di-al. / < germ. stadial, cf. lat. stadialis].
(Dicţionar de neologisme)

STADIÁL, -Ă I. adj. 1. care creşte, care se desfăşoară în stadii, în etape. 2. referitor la stadiile de dezvoltare a organismelor. II. s. n. interval de scurtă durată în timpul unei glaciaţii, când gheţarii au cunoscut o extindere maximă. (< germ. stadial, lat. stadialis)
(Marele dicţionar de neologisme)

stadiál adj. m. (sil. -di-al), pl. stadiáli; f. sg. stadiálă, pl. stadiále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stadiál s. n. (sil. -di-al)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: st sta stad stadi stadia

Cuvinte se termină cu literele: al ial dial adial tadial