stative dex - definiţie, sinonime, conjugare
STATÍV, stative, s.n. Dispozitiv folosit la montarea şi la susţinerea unor piese şi aparate (de laborator). – Din germ. Stativ, fr. statif.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STATÍVE s.f. pl. (Reg.) 1. Război de ţesut manual. ♢ Expr. A pune pânza în stative cu cineva = a lucra în tovărăşie cu cineva, a se asocia cu cineva. 2. Instrument cu ajutorul căruia se întinde pielea vitelor tăiate, spre a fi curăţată de păr, folosit în industria casnică. – Din scr. stative.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STATÍV ~e n. chim. Dispozitiv pentru susţinerea vaselor sau aparatelor; suport de laborator. /<germ. Stativ, fr. statif
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STÁTIVE f. pl. Instalaţie casnică pentru ţesut; război de ţesut. /<ucr., sb. stativa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

statíve s.f. pl. – Război de ţesut manual. Sb., cr. stative (Cihac, II, 364).
(Dicţionarul etimologic român)

STATÍV s.n. 1. Dispozitiv de laborator pentru susţinerea aparatelor în timpul lucrului. ♦ Parte a unui microscop care susţine dispozitivul optic. 2. Trepied montabil cu planşetă, pe care se fixează aparatul fotografic sau cinematografic, instrumentele geodezice etc. [< germ. Stativ, fr. statif].
(Dicţionar de neologisme)

STATÍV s. n. 1. dispozitiv pentru susţinerea unor piese sau aparate de laborator. ♢ parte a unui microscop care susţine dispozitivul optic. 2. trepied montabil, cu planşetă, pe care se fixează aparatul fotografic sau cinematografic, aparatele de iluminat, instrumentele geodezice etc. (< germ. Stativ, fr. statif)
(Marele dicţionar de neologisme)

statív (suport) s. n., pl. statíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)

státive (război de ţesut) s. f. pl.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

statívă statíve, s.f. 1. (pop.; mai ales la pl.) război de ţesut. 2. (reg.; la pl.) tălpile războiului. 3. (reg.; la pl.) părţile laterale ale războiului. 4. (înv.) meseria ţesătorului. 5. (reg.; la pl.) gherghef. 6. (reg.; în sintagmă) stative de întins piele = suport de lemn folosit în tăbăcărie pentru curăţirea de păr a pieilor. 7. (reg.; la pl.) scară. 8. (reg.) scaun de înspiţat al rotarului. 9. (reg.; la pl.) capră pentru tăiat lemne. 10. (reg.) instalaţie de lemn în care sunt potcoviţi caii. 11. (reg.; la pl.) fiecare dintre cele două paralele ale ferăstrăului, de care se leagă pânza.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
STÁTIVE s. pl. v. război.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sta stat stati stativ

Cuvinte se termină cu literele: ve ive tive ative tative