stereoscopie dex - definiţie, sinonime, conjugare

stereoscopie

STEREOSCOPÍE s.f. Ramură a opticii care se ocupă cu procedeele de înregistrare şi de redare a imaginilor în relief şi cu studiul proprietăţilor optico-mecanice ale instrumentelor folosite în acest scop. [Pr.: -re-o-] – Din fr. stéréoscopie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STEREOSCOPÍE f. Ramură a opticii care se ocupă cu studiul înregistrării şi reproducerii imaginilor în relief, precum şi cu metodele şi aparatele folosite în acest scop. [G.-D. stereoscopiei; Sil. -re-o-sco-] /<fr. stéréoscopie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STEREOSCOPÍE s.f. Ramură a opticii care studiază vederea în relief, metodele şi instrumentele stereoscopice. ♦ Procedeu de înregistrare şi de redare a imaginii care permite reconstituirea tridimensională a subiectului fotografiat sau filmat. ♦ Tehnica construcţiei instrumentelor stereoscopice. [Gen. -iei. / cf. fr. stéréoscopie].
(Dicţionar de neologisme)

STEREOSCOPÍE s. f. 1. ramură a opticii care studiază vederea în relief, metodele şi instrumentele stereoscopice. 2. procedeu de înregistrare şi redare a imaginii care permite reconstituirea tridimensională a subiectului fotografiat sau filmat. 3. tehnica construcţiei instrumentelor stereoscopice. (< fr. stéréoscopie)
(Marele dicţionar de neologisme)

stereoscopíe s. f. (sil. -re-o-; mf. -sco-), art. stereoscopía, g.-d. stereoscopíi, art. stereoscopíei
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: st ste ster stere stereo

Cuvinte se termină cu literele: ie pie opie copie scopie