steril dex - definiţie, sinonime, conjugare

steril

[Sinonime]
STERÍL, -Ă, sterili, -e, adj. 1. (Despre fiinţe) Care nu poate procrea; (despre plante) care nu face roade sau seminţe; sterp. ♦ (Despre pământ) Care nu este productiv, roditor, pe care nu pot creşte (în bune condiţii) plante. ♢ Pământ steril (şi substantivat, n.) = partea nefolositoare dintr-un zăcământ sau dintr-un produs minier. 2. Fig. Care nu produce nimic, care nu duce la nimic, care nu dă nici un rezultat; care este fără folos, zadarnic; infructuos, sterp. 3. (Care a fost) sterilizat sau dezinfectat. – Din fr. stérile, lat. sterilis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STERÍL ~ă (~i, ~e) 1) (despre fiinţe) Care este lipsit de posibilitatea de reproducere; inapt de a procrea; sterp. 2) (despre plante) Care nu produce nici seminţe şi nici fructe; sterp. 3) (despre sol) Care nu este roditor; sterp; arid. 4) (despre alianţe de căsătorie) Care a rămas fără copii; fără urmaşi. Mariaj ~. 5) (despre roci) Care este lipsit de minereu. 6) (despre instrumente medicale, pansament) Care a fost supus sterilizării; prelucrat în vremea sterilizării; dezinfectat. 7) fig. Care este lipsit de eficienţă; fără utilitate; inutil. Discuţie ~ă. 8) (despre persoane) Care produce puţin; fără rezultate pozitive. /<fr. stérile, lat. sterilis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STERÍL, -Ă adj. 1. Neroditor, neproductiv; sterp. ♦ Care nu poate face pui, copii; care nu poate procrea; (despre plante) care nu face roade sau seminţe. 2. (Fig.) Care nu duce la nimic, fără folos; gol, deşert. 3. Care a fost sterilizat, dezinfectat. // s.n. Material dintr-un minereu, fără valoare industrială. [< fr. stérile, cf. lat. sterilis].
(Dicţionar de neologisme)

STERÍL, -Ă I. adj. 1. neroditor, neproductiv, sterp. ♢ care nu poate procrea; (despre plante) care nu face roade sau seminţe. 2. (fig.) care nu duce la nimic, fără folos. 3. care a fost sterilizat, dezinfectat. II. s. n. partea nefolositoare dintr-un zăcământ sau dintr-un produs minier. (< fr. stérile, lat. sterilis)
(Marele dicţionar de neologisme)

steríl adj. m., pl. steríli; f. sg. sterílă, pl. steríle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STERÍL adj. v. ineficace, ineficient, infructuos, inutil, nefolositor, netrebuincios, neutil, van, zadarnic.
(Dicţionar de sinonime)

STERÍL adj., s. I. adj. 1. (BIOL.) sterp, (înv. şi pop.) ştir, (Transilv.) ştiriţă, (înv.) sec. (Femelă ~.) 2. (BOT.) sterp. (Plantă ~.) 3. nefertil, neproductiv, neroditor, sărac, slab, sterp, (rar) nerodnic, sărăcăcios, sec, (Transilv.) macru, (înv.) neproducător, sterpos. (Un sol ~.) 4. (FARM., MED.) aseptic, dezinfectat, sterilizat. (Pansament ~.) II. s. (MIN.) gangă.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Steril ≠ fecund, fertil, nesteril, productiv, roditor, nesterilizat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: st ste ster steri

Cuvinte se termină cu literele: il ril eril teril