sterilizat dex - definiţie, sinonime, conjugare
STERILIZÁ, sterilizez, vb. I. Tranz. 1. A distruge microbii dintr-un mediu sau de pe un obiect; a face să fie steril. 2. A face ca un om sau un animal să devină steril, incapabil de a procrea; a castra. – Din fr. stériliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STERILIZÁT, -Ă, sterilizaţi, -te, adj. 1. (Despre medii biologice, instrumente chirurgicale etc.) Care a devenit steril (3); dezinfectat. 2. (Despre fiinţe) Făcut steril (1), incapabil de a procrea; castrat. – V. steriliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A STERILIZ//Á ~éz tranz. 1) (obiecte sau produse alimentare) A face să fie steril (prin mijloace fizice sau chimice); a supune operaţiei de îndepărtare sau distrugere a agenţilor patogeni. 2) (animale sau persoane) A lipsi de glandele sexuale; a face să devină steril; a castra. /<fr. stériliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STERILIZÁ vb. I. tr. A distruge, a îndepărta microbii sau fermenţii dintr-o substanţă sau de pe un obiect. 2. A face inapt pentru procreare; a castra. [< fr. stériliser].
(Dicţionar de neologisme)

STERILIZÁ vb. tr. 1. a distruge microorganismele dintr-o substanţă sau de pe un obiect. 2. a face inapt pentru procreare; a castra. (< fr. stériliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

sterilizá vb., ind. prez. 1 sg. sterilizéz, 3 sg. şi pl. sterilizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STERILIZÁ vb. 1. v. castra. 2. (MED.) a dezinfecta, (rar) a aseptiza. (A ~ un mediu.)
(Dicţionar de sinonime)

STERILIZÁT adj. 1. castrat. 2. (FARM., MED.) aseptic, dezinfectat, steril. (Pansament ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st ste ster steri steril

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat lizat ilizat