stilizat dex - definiţie, sinonime, conjugare
STILIZÁ, stilizez, vb. I. Tranz. 1. A da unui text o formă mai corectă, mai îngrijită. 2. (În artele plastice) A reproduce un obiect din natură în linii simplificate, esenţiale, în scop decorativ. ♦ A prelucra un motiv de coregrafie sau de muzică populară, păstrând elementele originare esenţiale. – Din fr. styliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STILIZÁT, -Ă, stilizaţi, -te, adj. 1. (Despre texte) Care a fost supus unei revizii pentru a căpăta un aspect mai corect, mai îngrijit. 2. (Despre motive ornamentale, desene etc.) Realizat în linii simplificate după un model din natură; (despre obiecte) schematizat într-o formă adecvată, în vederea obţinerii unui efect decorativ, ornamental. ♦ (Despre producţii populare) Prelucrat într-o creaţie personală, prin păstrarea elementelor originare esenţiale. – V. stiliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A STILIZ//Á ~éz tranz. 1) (texte, motive muzicale etc.) A supune unor modificări (pentru a da corectitudine, limpezime, frumuseţe) de formă sau/şi de conţinut, păstrând esenţialul; a prelucra. 2) (obiecte din natură) A reprezenta simplificând formele pentru a obţine un efect decorativ. /<fr. styliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STILIZÁ vb. I. tr. 1. A da (unui text) o formă literară. 2. (Arte) A reprezenta simplificat un obiect din natură, cu păstrarea elementelor esenţiale. 3. A prelucra, prin utilizarea elementelor esenţiale, un motiv de artă populară într-o creaţie personală. [Cf. fr. styliser].
(Dicţionar de neologisme)

STILIZÁT, -Ă adj. 1. (Despre un text) Definitivat din punctul de vedere al stilului. 2. (Despre motive ornamentale) Realizat în linii simplificate după un model din natură. ♦ (Despre producţii populare) Prelucrat într-o creaţie personală. [< stiliza].
(Dicţionar de neologisme)

STILIZÁ vb. tr. 1. a da unui text o formă literară. 2. (arte) a reprezenta un obiect din natură în linii simplificate şi caracteristice. 3. a prelucra, prin utilizarea elementelor esenţiale, un motiv de artă populară într-o creaţie personală. (< fr. styliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

STILIZÁT, -Ă adj. 1. (despre un text) definitivat din punctul de vedere al stilului. 2. (despre motive ornamentale) realizat în linii simplificate după un model din natură; schematizat într-o formă adecvată, în vederea obţinerii unui efect decorativ. ♢ (despre producţii populare) prelucrat într-o creaţie personală. (< stiliza)
(Marele dicţionar de neologisme)

stilizá vb., ind. prez. 1 sg. stilizéz, 3 sg. şi pl. stilizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stilizát adj. m., pl. stilizáţi; f. sg. stilizátă, pl. stilizáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STILIZÁ vb. 1. a cizela, (rar) a subtiliza, (pop.) a ageri, (fam. fig.) a ciopli, a peria, a pieptăna, (fig.) a şlefui. (A ~ un text literar.) 2. a esenţializa. (A ~ un cap de copil, în pictură.)
(Dicţionar de sinonime)

STILIZÁT adj. 1. cizelat, (fig.) şlefuit. (O traducere ~.) 2. esenţializat. (Motiv popular ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sti stil stili stiliz

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat lizat ilizat