stingheri dex - definiţie, sinonime, conjugare
STINGHÉR, -Ă, stingheri, -e, adj. 1. Care este doar ici şi colo; izolat, răzleţ, singur. ♦ Care se simte undeva străin, dezorientat, stânjenit. 2. Care a rămas fără pereche; desperecheat. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STINGHERÍ, stingheresc, vb. IV. Tranz. A împiedica pe cineva să lucreze, să acţioneze, să se manifeste sau să se odihnească în bune condiţii; a stânjeni, încurca, a incomoda, a deranja. – Din stingher.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STINGHÉR ~ă (~i, ~e) şi adverbial 1) Care este despărţit de mediul din jur; separat; răzleţ; izolat. Copac ~. 2) (despre persoane) Care se simte înstrăinat, însingurat. 3) rar Care nu are familie; necăsătorit. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A STINGHER//Í ~ésc tranz. (persoane) A face să se stingherească; a face să fie stingher; a incomoda; a stânjeni; a jena. /Din stingher
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE STINGHER//Í mă ~ésc intranz. (despre persoane) A fi stingher; a avea timiditate sau emoţie; a se ruşina; a se sfii; a se jena; a se stânjeni; a se intimida. /Din stingher
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

stinghér adj. m., pl. stinghéri; f. sg. stinghéră, pl. stinghére
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stingherí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. stingherésc, imperf. 3 sg. stinghereá; conj. prez. 3 sg. şi pl. stinghereáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STINGHÉR adj. 1. descompletat, desperecheat, disparat. (Un pantof ~.) 2. pustiu, singur. (A rămas ~ pe lume.) 3. izolat, singur, străin. (Se simţea ~ în locul acela.) 4. stingherit, stânjenit. (Se simţea ~ în casa directorului.)
(Dicţionar de sinonime)

STINGHERÍ vb. 1. a deranja, a incomoda, a încurca, a jena, a stânjeni, a supăra, a tulbura, (livr.) a conturba, a importuna, a inoportuna, (rar) a sinchisi, (pop.) a zăticni, (Mold. şi Bucov.) a zăhăi, (înv.) a sminti. (Te rog să nu-l ~ de la lucru.) 2. a împiedica, a jena, a stânjeni. (Îl ~ în mişcări.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sti stin sting stingh

Cuvinte se termină cu literele: ri eri heri gheri ngheri