stingherit dex - definiţie, sinonime, conjugare
STINGHERÍ, stingheresc, vb. IV. Tranz. A împiedica pe cineva să lucreze, să acţioneze, să se manifeste sau să se odihnească în bune condiţii; a stânjeni, încurca, a incomoda, a deranja. – Din stingher.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STINGHERÍT, -Ă, stingheriţi, -te, adj. 1. Care (din cauza timidităţii, a emoţiei, a împrejurărilor etc.) are o atitudine stângace, lipsită de siguranţă, de degajare, care nu se simte în largul său; stânjenit. ♦ Ruşinat, încurcat: descumpănit. 2. Incomodat, deranjat, împiedicat (să acţioneze, să lucreze, să se odihnească în bune condiţii). – V. stingheri.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A STINGHER//Í ~ésc tranz. (persoane) A face să se stingherească; a face să fie stingher; a incomoda; a stânjeni; a jena. /Din stingher
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE STINGHER//Í mă ~ésc intranz. (despre persoane) A fi stingher; a avea timiditate sau emoţie; a se ruşina; a se sfii; a se jena; a se stânjeni; a se intimida. /Din stingher
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

stingherí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. stingherésc, imperf. 3 sg. stinghereá; conj. prez. 3 sg. şi pl. stinghereáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STINGHERÍ vb. 1. a deranja, a incomoda, a încurca, a jena, a stânjeni, a supăra, a tulbura, (livr.) a conturba, a importuna, a inoportuna, (rar) a sinchisi, (pop.) a zăticni, (Mold. şi Bucov.) a zăhăi, (înv.) a sminti. (Te rog să nu-l ~ de la lucru.) 2. a împiedica, a jena, a stânjeni. (Îl ~ în mişcări.)
(Dicţionar de sinonime)

STINGHERÍT adj. 1. încurcat, jenat, stânjenit, (rar) strâmtorat. (Se simţea cam ~.) 2. stingher, stânjenit. (Se simţea ~ în casa directorului.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Stingheritnestingherit
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sti stin sting stingh

Cuvinte se termină cu literele: it rit erit herit gherit