stoarce dex - definiţie, sinonime, conjugare
STOÁRCE, storc, vb. III. Tranz. 1. A presa, a strânge un lucru pentru a scoate (o parte din) lichidul pe care îl conţine; spec. a răsuci în sens contrar capetele unui material textil pentru a face să iasă o parte din lichidul cu care este îmbibat. ♢ Expr. A stoarce (pe cineva) de puteri (sau de vlagă) = a face (pe cineva) să-şi epuizeze puterile; a slei, a secătui, a istovi de puteri. (Fam.) A-şi stoarce creierii = a se gândi profund, a se frământa pentru a găsi o soluţie. 2. A scoate, a extrage lichidul, sucul care îmbibă un lucru. ♢ Expr. A stoarce lacrimi = a face pe cineva să plângă. 3. Fig. A obţine un profit, a lua un bun prin constrângere sau viclenie; a smulge. 4. Fig. A obţine ceva cu mare efort. [Perf. s. storséi, part. stors] – Lat. extorquere.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A STOÁRCE storc tranz. 1) (fructe, rufe etc.) A presa evacuând lichidul; a scurge. ♢ ~ pe cineva de puteri (sau de vlagă) a slei pe cineva de puteri; a istovi; a vlăgui. 2) (lichide conţinute în anumite corpuri) A elimina prin presare. ~ sucul din poamă.~ lacrimi a face să plângă. 3) fig. A obţine datorită unei insistenţe excesive; a smulge. 4) fig. (bunuri materiale) A lua prin constrângere (mai ales morală); a smulge. /<lat. extorquare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

stoárce (-orc, -ors), vb. – 1. A presa, a scoate, a extrage. – 2. A obţine. – 3. A epuiza, a extenua. – Mr. storcu, storşu, stoarcere. Lat. extŏrquēre, cu schimb de conjug. ca toarce (Puşcariu 1649; REW 3094), cf. it. storcere, prov., cat. estorcer, v. fr. estordre, sp. estorcer. – Der. stors, s.n. (acţiunea de a stoarce); storsură, s.f. (lichid stors, suc); storcoşi, vb. (a strivi, a face terci), cu suf. expresiv -oşi.
(Dicţionarul etimologic român)

stoárce vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. storc, perf. s. 1 sg. storséi, 1 pl. stoárserăm; part. stors
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STOÁRCE vb. 1. v. tescui. 2. (înv.) a stoci. (A ~ un abces de puroi.) 3. v. extenua.
(Dicţionar de sinonime)

STOÁRCE vb. v. asupri, exploata, extorca, infiltra, împila, împovăra, năpăstui, oprima, oropsi, pătrunde, persecuta, prigoni, scurge, secătui, tiraniza, urgisi.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sto stoa stoar stoarc

Cuvinte se termină cu literele: ce rce arce oarce toarce