stop dex - definiţie, sinonime, conjugare

stop

[Sinonime]
STOP interj., (2, 3) stopuri s.n. 1. Interj. Stai! Opreşte! ♦ (În telegrame, ca termen convenţional pentru a marca sfârşitul unei fraze) Punct! 2. S.n. Oprire bruscă a mingii, a pucului la unele jocuri sportive. 3. S.n. Semafor care reglează circulaţia la întretăierea străzilor; lampa din spate a unui autovehicul, care se aprinde când autovehiculul frânează. 4. S.n. (Cin.; în compusele) Stop-cadru = efect folosit în cinematografie şi televiziune, constând în oprirea mişcării şi menţinerea unei imagini staţionare, după care se reia mişcarea, din faza la care a fost oprită. Stop-camera = procedeu de filmare combinată care constă în oprirea bruscă a aparatului de filmare şi a personajelor din cadru, în efectuarea unor modificări scenice şi reluarea filmării. – Din fr., engl. stop.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STOP1 interj. (se foloseşte ca strigăt pentru a opri pe cineva să facă o acţiune) Stai! Opreşte! /<fr., engl. stop
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STOP2 ~uri n. 1) Semafor pentru reglarea circulaţiei la intersecţia străzilor. 2) Far mic (de obicei roşu) montat în partea de dinapoi a unui autovehicul pentru a semnaliza frânarea. 3) sport Oprire bruscă a mingii sau a pucului. /<fr., engl. stop
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STOP interj. Stai, opreşte! // s.n. 1. Semafor pentru reglarea circulaţiei, folosit la întretăierile străzilor. ♦ Panou care impune în mod obligatoriu oprirea la intersecţie. ♦ Lampă de semnalizare montată la partea din spate a unui autovehicul şi care se aprinde când se acţionează frânele acestuia. 2. Oprirea mingii (cu piciorul la fotbal) şi a pucului (la hochei). 3. Termen folosit în telegrafie pentru separarea frazelor în locul punctului. 4. (Med.) Stop cardiac = oprirea temporară a inimii ca urmare a lipsei oxigenului necesar; stop respirator = oprirea temporară a respiraţiei datorită intoxicării cu gaze, cu medicamente, electrocutării etc. 5. (Cinem.) Stop-cadru = efect constând în oprirea momentană a mişcării, persistenţa imaginii statice şi reluarea mişcării la faza la care a fost oprită; stop-camera = procedeu de filmare combinată, care constă în oprirea bruscă a aparatului de filmare şi a personajelor din cadru, efectuarea unor modificări scenice şi reluarea filmării. [< fr., engl. stop].
(Dicţionar de neologisme)

STOP I. interj. 1. stai! opreşte! 2. (în telegrafie, pentru separarea frazelor) punct! II. s. n. 1. semafor pentru reglarea circulaţiei rutiere; panou care impune în mod obligatoriu oprirea la intersecţie. ♦ lampă de semnalizare montată la partea din spate a unui autovehicul, care se aprinde când sunt acţionate frânele acestuia. 2. oprirea balonului la fotbal şi la hochei. ♦ (tenis) minge trimisă scurt, lângă fileu, când adversarul se află plasat pe fundul terenului. 3. stop cardiac = oprirea temporară a inimii ca urmare a lipsei oxigenului necesar; stop respirator = oprirea temporară a respiraţiei, datorită intoxicării cu gaze, cu medicamente, electrocutării etc. 4. stop-cadru = imagine asupra căreia se opreşte momentan aparatul de filmat; stop-camera = procedeu de filmare combinată constând în oprirea bruscă a aparatului de filmat şi a personajelor din cadru, efectuarea unor modificări scenice şi realuarea filmării. 5. unghi format de frunte şi linia botului, care poate caracteriza o rasă de animale. (< fr., engl. stop)
(Marele dicţionar de neologisme)

stop-cádru s. n., art. stop-cádrul; pl. stop-cádre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stop interj.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stop s. n., pl. stópuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STOP s., interj. 1. s. autostop, semafor, (rar) semnalizator. (~ pentru circulaţia rutieră.) 2. interj. opreşte!, stai! 3. interj. ajunge!, atât!, basta!, destul!, gata!, isprăveşte!, încetează!, punct!, sfârşeşte!, stai!, termină!, (reg.) halt!, (fam. şi peior.) ho!
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sto

Cuvinte se termină cu literele: op top