studiat dex - definiţie, sinonime, conjugare
STUDIÁ, studiéz, vb. I. 1. Tranz. A depune o muncă intelectuală susţinută, sistematică, pentru însuşirea de cunoştinţe temeinice într-un anumit domeniu; a învăţa. 2. Tranz., refl. şi refl. recipr. A (se) observa cu atenţie, a (se) examina (din toate punctele de vedere); a (se) analiza, a (se) cerceta. 3. Refl. A-şi impune o anumită atitudine, un anumit fel de a fi, mai ales atunci când se ştie observat, examinat de cineva. [Pr.: -di-a] – Din it. studiare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STUDIÁT, -Ă, studiaţi, -te, adj. 1. Cercetat, analizat, examinat. 2. Fig. Lipsit de naturaleţe, de sinceritate; artificial, afectat, prefăcut. [Pr.: -di-at] – V. studia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A STUDI//Á ~éz 1. tranz. 1) A însuşi prin instruire. ~ istoria. 2) A supune unei analize; a investiga; a cerceta; a considera; a analiza. 3) A privi cu atenţie (pentru a cunoaşte mai bine); a cerceta; a examina. 2. intranz. A-şi face studiile; a urma cursurile unei instituţii de învăţământ. ~ la universitate. [Sil. -di-a] /<it. studiare, fr. étudier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE STUDI//Á mă ~éz intranz (despre persoane) A-şi concentra atenţia asupra ţinutei; a-şi impune o anumită atitudine. [Sil. -di-a] /<it. studiare, fr. étudier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

studiá (-iéz, -át), vb. – A cerceta, a observa. It. studiare. – Der. studiu, s.n., din lat. studium, dublet al lui studio, s.n. (cabinet, mică locuinţă independentă), din it. studio; studios, adj., din fr. studieux; student, s.m., din it. studente; studentă, s.f.; studenţesc, adj. (de student); studenţime, s.f. (mulţime de studenţi).
(Dicţionarul etimologic român)

STUDIÁ vb. I. tr. 1. A se ocupa de cercetare; a învăţa. 2. A analiza, a cerceta. ♦ tr., refl. A (se) observa, a (se) cerceta cu atenţie. [Pron. -di-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < it. studiare].
(Dicţionar de neologisme)

STUDIÁT, -Ă adj. Analizat, examinat, cercetat. ♦ (Fig.) Lipsit de naturaleţe, afectat. [Pron. -di-at. / < studia].
(Dicţionar de neologisme)

STUDIÁ vb. I. tr. 1. a se ocupa cu munca de cercetare; a învăţa. 2. a analiza, a cerceta. II. tr., refl. a (se) observa, a (se) cerceta cu atenţie. (< it. studiare)
(Marele dicţionar de neologisme)

STUDIÁT, -Ă adj. 1. analizat, examinat, cercetat. 2. (fig.) lipsit de naturaleţe, afectat. (< studia)
(Marele dicţionar de neologisme)

studiá vb. (sil. -di-a), ind. prez. 1 sg. studiéz, 3 sg. şi pl. studiáză, 1 pl. studiém (sil. -di-em); conj. prez. 3 sg. şi pl. studiéze; ger. studiínd (sil. -di-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STUDIÁ vb. 1. a se instrui, a învăţa, (înv. şi reg.) a se pricopsi. (~ în permanenţă.) 2. v. învăţa. 3. a citi, a învăţa. (A ~ cursul de la un capăt la altul.) 4. a învăţa, a se pregăti, a se prepara. (A ~ serios pentru examene.) 5. a face, a urma. (~ medicina.) 6. v. analiza. 7. v. analiza. 8. v. căuta. 9. a cerceta, a consulta, a examina. (Am ~ toate izvoarele referitoare la ...) 10. a cerceta, a se documenta, a se informa, a vedea, (înv.) a se pliroforisi. (~ dacă nu s-a mai scris despre asta.)
(Dicţionar de sinonime)

STUDIÁT adj. v. afectat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st stu stud studi studia

Cuvinte se termină cu literele: at iat diat udiat tudiat