stupi dex - definiţie, sinonime, conjugare
STUP, stupi, s.m. 1. Adăpost natural sau special confecţionat pentru albine, unde acestea trăiesc în familii, formează fagurii şi depun mierea; p. ext. adăpostul împreună cu albinele şi cu fagurii; ştiubei. ♢ Expr. A fi (bogat) ca un stup sau a fi (ori a se face) stup de bani = a fi (sau a deveni) foarte bogat, a aduna multă avere. 2. Totalitatea albinelor dintr-un stup (1); familie de albine. – Lat. *stypus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STUPÍ, stupésc, vb. IV. Intranz. şi tranz. (Reg.) A scuipa. ♦ Tranz. Spec. A scuipa sau a se face că scuipă în semn de batjocorire, de înjosire a cuiva. ♦ Tranz. A elimina un obiect aflat sau introdus în gură. ♢ Expr. A-şi stupi sufletul (cu cineva) = a se chinui mult cu un om nepriceput sau îndărătnic. ♦ (Despre pisici) A-şi încorda corpul într-un gest de apărare sau de atac, însoţit de un pufăit specific. – Probabil lat. *stupire (< *scuppire + sputare).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STUP ~i m. 1) Adăpost (natural sau făcut de oameni) pentru albine, în care acestea produc mierea; ştiubei. ♢ A fi ~ de bani a avea foarte mulţi bani. 2) Totalitate a albinelor dintr-un stup; familie de albine. /<lat. stupus, ngr. stópos
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A STUP//Í ~ésc 1. tranz. pop. 1) (salivă, flegmă sau obiecte aflate în cavitatea bucală) A arunca din gură (cu ajutorul limbii şi al buzelor); a scuipa. ♢ A-şi ~ plămânii se spune despre tuberculoşi care tuşesc şi expectorează mult. ~ sânge a fi grav bolnav (de tuberculoză). A-şi ~ sufletul a se chinui mult cu o persoană nepricepută sau neînţelegătoare ori cu un lucru plictisitor şi greu de făcut. 2) (persoane) A batjocori prin gestul stupitului; a scuipa. 3) (despre pisici) A scoate un pufăit specific însoţit de un gest de apărare. 2. intranz. A evacua saliva sau flegma din gură (cu ajutorul limbii şi al buzelor); a scuipa. /<lat. stupire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE STUP//Í mă ~ésc intranz. pop. A face (concomitent) schimb de batjocuri (cu cineva). /<lat. stupire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

stup (-pi), s.m. – Ştiubei, roi, matcă. – Mr. stup. Sb. stup „stîlp”, din sl. stlŭpŭ, stlŭbŭ (› stîlp). Cf. sb. stublina, stuga „trunchi gol de arbore”, stub „coloană” faţă de rut. stub „trunchi găunos”), căci un trunchi gol era forma curentă a stupului primitiv. Totuşi acest etimon a fost respins şi s-a preferat în general lat. *stupus ‹ gr. στύπος (Meyer, IF, VI, 121; Puşcariu, Conv. Lit., XXXIX, 50; Diculescu, Elementele, 463; REW 8334; Candrea), care nu pare mai convingător. Din aceiaşi rădăcină sl., prin intermediul rut. deja citat, provine ştiob, s.n. (vas de lemn pentru lături), şi de aici, cu suf. dim., ştiubei, s.n. (Mold., stup; Olt., Trans., albie, troacă). Înrudirea între stup şi ştiubei, a fost pusă la îndoială, datorită diferenţelor de consonantism (Tiktin); dar aceste diferenţe existau deja în sl. Der. stupar, s.m. (prisăcar); stupărie, s.f. (stupină; apicultură); stupărit, s.n. (apicultură); stupină, s.f. (prisacă); stupiniţă, s.f. (plantă, Platanthera bifolia, P. chlorantha).
(Dicţionarul etimologic român)

mólia-stúpilor (sil. -li-a)/molie-de-stup (sil. -li-e) s. f.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stup s. m., pl. stupi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stupí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. stupésc, imperf. 3 sg. stupeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. stupeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IARBA-STÚPULUI s. v. melisă, roiniţă.
(Dicţionar de sinonime)

FLOAREA-STÚPULUI s. v. melisă, roiniţă.
(Dicţionar de sinonime)

MOLIA-STÚPILOR s. v. găselniţă.
(Dicţionar de sinonime)

MOLIE-DE-STÚP s. v. găselniţă.
(Dicţionar de sinonime)

BURUIANA-STÚPULUI s v. melisă, roiniţă.
(Dicţionar de sinonime)

STUP s. v. ştiubi.
(Dicţionar de sinonime)

BUSUIOCUL-STÚPULUI s. v. mătăcină, melisă, roiniţă.
(Dicţionar de sinonime)

IZMA-STÚPILOR s. v. melisă, roiniţă.
(Dicţionar de sinonime)

STUPÍ vb. v. scuipa.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st stu stup

Cuvinte se termină cu literele: pi upi tupi