sufleca dex - definiţie, sinonime, conjugare
SUFLECÁ, suflec, súflec, vb. I. Tranz. A îndoi, a răsuci în sus marginile unui obiect de îmbrăcăminte, de obicei mânecile sau poalele (pentru a le feri de apă sau pentru a fi mai liber în mişcări); a sumete. ♢ Refl. Se suflecă la mâneci. – Din lat. *subfollicare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SUFLECÁ súflec tranz. (marginile îmbrăcămintei) A îndoi în sus (pentru protecţie sau comoditate); a sumete. ~ pantalonii. [Sil. su-fle-] /<lat. suffolicare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SUFLECÁ mă súflec intranz. (despre persoane) A-şi sufleca marginile îmbrăcămintei. /<lat. suffolicare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

suflecá (-c, át), vb. – A îndoi mînecile sau poalele, a sumete. – Der. Mold. supleca, suplica, Maram. suflucat, Trans. sufulcat, suvulcat, Munt., Olt., suvelcat, zuvelcat. Origine incertă. Der. admisă în general din lat. *suffǒllĭcāre „a se plia ca foalele” ‹ fǒllis (Puşcariu, ZRPh., XXVII, 742; Puşcariu 1678; REW 8432; Tiktin; Candrea) nu satisface semantic şi prezintă dificultăţi fonetice, cf. înfulica. – Der. din lat. supplĭcāre (Cihac, I, 209; Ascoli, Archiv. glott it., X, 7, 467; G. Meyer, IF, III, 72; Densusianu, Rom., XXXIII, 287; Philippide, Principii, 158) este mai potrivită semantic, cf. dŭplĭcāre, dar prezintă incovenientul provenienţei flpl. Var. suplica, citată de Scriban ca provenind din sudul Mold., ar arăta că acest schimb este modern, şi datorat negreşit unei analogii, la fel cum ultimele var. indică clar o contaminare cu zavelcă „fotă”, v. aici (Giuglea, LL, II, 54, derivă suvulca din lat. *subvolvĭcāre). Supleca apare la Dosoftei şi Cantemir cu sensul de „a înjosi, a supune”, care se potriveşte cu ideea de „a sufleca”, cf. sumete „a sufleca” faţă de sp. someter. După Iordan, ZRPh., XVII, 717 (cf. REW 8432), din lat. suffulcῑre.
(Dicţionarul etimologic român)

suflecá vb. (sil. -fle-), ind. prez. 1 sg. súflec, 3 sg. şi pl. súflecă; conj. prez. 3 sg. şi pl. súflece
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SUFLECÁ vb. a îndoi, a răsfrânge, a ridica, a sumete, a trage, (reg.) a sumeca, a supune, (prin Munt. şi Dobr.) a sumeteca. (A-şi ~ mânecile cămăşii.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A sufleca ≠ a desufleca
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: su suf sufl sufle suflec

Cuvinte se termină cu literele: ca eca leca fleca ufleca