sulfatare dex - definiţie, sinonime, conjugare
SULFATÁ, sulfatez, vb. I. 1. Refl. (Despre suprafaţa sau porii materialului activ al plăcilor unui acumulator electric) A se acoperi cu sulfat de plumb ca urmare a neglijenţei în exploatare. 2. Tranz. A muia un material într-o baie de sulfat metalic pentru a-l conserva mai bine. 3. Tranz. A trata plantele sau seminţele cu o soluţie de sulfat de cupru pentru a combate paraziţii. – Din fr. sulfater.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SULFATÁRE, sulfatări, s.f. Acţiunea de a (se) sulfata şi rezultatul ei. – V. sulfata.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SULFAT//Á ~éz tranz. 1) (materiale) A muia într-o soluţie de sulfat metalic (pentru a conserva mai bine). 2) (plante sau seminţe) A trata cu o soluţie de sulfat de cupru (pentru combaterea paraziţilor agricoli). /<fr. sulfater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SULFAT//Á pers. 3 se ~eáză intranz. tehn. (despre plăcile unui acumulator) A se acoperi cu cristale de sulfat de plumb. /<fr. sulfater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SULFATÁ vb. I. tr. 1. A acoperi plăcile unui acumulator cu cristale de sulfat de plumb. 2. A muia un material într-o baie de sulfat metalic pentru a-l conserva mai bine. ♦ A trata (plantele, seminţele) cu o soluţie de sulfat de cupru pentru combaterea paraziţilor. [Cf. fr. sulfater].
(Dicţionar de neologisme)

SULFATÁRE s.f. Acţiunea de a sulfata şi rezultatul ei. [< sulfata].
(Dicţionar de neologisme)

SULFATÁ vb. tr. 1. a acoperi plăcile unui acumulator cu cristale de sulfat de plumb. 2. a muia un material într-o baie de sulfat metalic pentru a-l conserva mai bine. ♢ a trata (plantele, seminţele) cu o soluţie de sulfat de cupru pentru combaterea paraziţilor. (< fr. sulfater)
(Marele dicţionar de neologisme)

sulfatá vb., ind. prez. 1 sg. sulfatéz, 3 sg. şi pl. sulfateáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

sulfatáre s. f., g.-d. art. sulfatării; pl. sulfatări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SULFATÁRE s. (CHIM.) sulfataj.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: su sul sulf sulfa sulfat

Cuvinte se termină cu literele: re are tare atare fatare