supranatural dex - definiţie, sinonime, conjugare

supranatural

[Sinonime]
SUPRANATURÁL, -Ă, supranaturali, -e, adj. Care pare mai presus de forţele şi legile naturii sau în contradicţie cu acestea; care pare în afara naturii, a lumii percepute prin simţuri; care este atribuit unor forţe miraculoase; miraculos, fantastic. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce se pretinde a fi mai presus de legile naturii. ♦ Fără seamăn, extraordinar, excepţional. – Supra- + natural (după fr. surnaturel).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SUPRANATURÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care este de origine divină. 2) Care este mai presus de natură şi de legile ei; care există în afara naturii; inexplicabil prin realitatea naturală percepută prin simţuri. 3) şi substantival Care depăşeşte capacitatea de înţelegere a omului; incapabil de a fi cuprins de mintea omului. 4) Care este inexplicabil şi de proporţii prea mari pentru lucrurile şi fiinţele naturale. Frumuseţe ~ă. /supra- + natural
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SUPRANATURÁL, -Ă adj. (Despre fenomene, fiinţe etc.; în concepţiile mistice) Care se pretinde că ar fi mai presus de forţele şi de legile naturii şi împotriva lor; care nu s-ar putea explica în mod obişnuit, în mod natural; miraculos, fantastic. ♦ Extraordinar, excepţional. // s.n. Ceea ce se pretinde a fi mai presus de legile naturii. [< supra- + natural, după fr. surnaturel].
(Dicţionar de neologisme)

SUPRANATURÁL, -Ă I. adj. (despre fenomene, fiinţe etc.) care pare mai presus de forţele şi de legile naturii şi împotriva lor; care nu s-ar putea explica în mod obişnuit, natural; extraordinar. ♢ (rel.) divin, miraculos, fantastic. II. s. n. ceea ce se pretinde a fi mai presus de legile naturii. (după fr. surnaturel)
(Marele dicţionar de neologisme)

supranaturál adj. (sil. -pra-) → natural
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SUPRANATURÁL adj. 1. (rar) suprafiresc. (Un fenomen ~.) 2. v. fantastic. 3. imaterial, nematerial, nepământean, nepământesc. (Element ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: su sup supr supra supran

Cuvinte se termină cu literele: al ral ural tural atural