surprins dex - definiţie, sinonime, conjugare
SURPRÍNDE, surprínd, vb. III. Tranz. 1. A prinde pe cineva pe neaşteptate asupra unui fapt. ♦ A găsi pe cineva nepregătit, neprevenit, a da peste cineva, a-l lua prin surprindere. 2. A mira, a uimi, a ului. 3. A băga de seamă, a observa (pe furiş), a sesiza; a remarca; a descoperi în mod brusc. – Din fr. surprendre (după prinde).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SURPRÍNS, -Ă, surprinşi, -se, adj. Mirat, uimit, uluit. – V. surprinde.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SURPRÍNDE surprínd tranz. 1) (persoane) A prinde fără veste (asupra unui fapt); a prinde în flagrant delict. 2) A lua pe neaşteptate; a prinde pe nepregătite. 3) A impresiona prin ceva neprevăzut. 4) (manifestări, acţiuni ale oamenilor) A descoperi pe neaşteptate. ~ o conversaţie. [Sil. sur-prin-] /<fr. surprendre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SURPRÍNDE vb. III. tr. 1. A prinde pe cineva asupra unei fapte pe care intenţionează s-o săvârşească pe ascuns. ♦ (Mil.) A cuceri pe neaşteptate. 2. A mira, a uimi. 3. A observa (pe furiş); a descoperi. [P.i. surprínd, conj. -dă. / < fr. surprendre, după prinde].
(Dicţionar de neologisme)

SURPRÍNS, -Ă adj. Mirat, uimit, uluit. [< surprinde].
(Dicţionar de neologisme)

SURPRÍNDE vb. tr. 1. a prinde pe cineva asupra unei fapte pe care intenţionează s-o săvârşească pe ascuns. ♢ (mil.) a cuceri pe neaşteptate. 2. a mira, a uimi. 3. a observa (pe furiş); a descoperi. (după fr. surprendre)
(Marele dicţionar de neologisme)

surprínde vb. prinde
(Dicţionar ortografic al limbii române)

surpríns adj. m., pl. surprínşi; f. sg. surprínsă, pl. surprínse
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SURPRÍNDE vb. 1. a găsi. (Moartea l-a ~ în somn.) 2. a prinde, (înv. şi reg.) a pripi, (Mold., Transilv. şi Ban.) a zăpsi. (L-a ~ asupra faptului) 3. a ajunge, a apuca, a prinde. (Ploaia i-a ~ în câmp.) 4. v. uimi. 5. v. epata. 6. v. frapa.
(Dicţionar de sinonime)

SURPRÍNDE vb. v. ademeni, amăgi, descoperi, încânta, înşela, minţi, momi, păcăli, prosti, purta, trişa.
(Dicţionar de sinonime)

SURPRÍNS adj. v. crucit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: su sur surp surpr surpri

Cuvinte se termină cu literele: ns ins rins prins rprins