sursă dex - definiţie, sinonime, conjugare

sursă

[Sinonime]
SÚRSĂ, surse, s.f. 1. Loc unde se produce, unde se poate găsi sau de unde se propagă ceva; sediul sau obârşia unui lucru. ♦ Corp, sistem etc. care emite sunete, lumină, radiaţii nucleare etc. ♢ Sursă de energie electrică (sau electromagnetică) = generator de energie electrică (sau electromagnetică). ♦ (Elt.) Electrod al unui tranzistor cu efect de câmp, care furnizează putătorii de sarcină majoritari. 2. Posibilitate de câstig. 3. Fig. Loc de unde emană o informaţie, o noutate. 4. Fig. Izvor, obârşie, origine. ♢ Sursă de inspiraţie = domeniu din care se inspiră un scriitor – Din fr. source.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SÚRS//Ă ~e f. 1) Loc de apariţie sau de existenţă. ~ de informaţie. ~ de petrol. ~ de lumină. 2) Mijloc de existenţă. 3) Document sau text original la care se face o referinţă; izvor. A indica ~a. 4) Operă care furnizează unui om de creaţie o temă sau o idee; izvor de inspiraţie. /<fr. sourse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

súrsă (-se), s.f. – Izvor. Fr. source. – Der. resursă, s.f., din fr. ressource.
(Dicţionarul etimologic român)

SÚRSĂ s.f. 1. Loc unde se găseşte şi de unde se poate procura un lucru din belşug. ♦ Sursă de inspiraţie = domeniu din care se inspiră un scriitor. ♦ Loc unde se produce o formă de energie. 2. (Fig.) Izvor, origine, obârşie. [< fr. source].
(Dicţionar de neologisme)

SÚRSĂ s. f. 1. loc unde se găseşte şi de unde se poate procura ceva din belşug. 2. corp care emite sunete, lumină, radiaţii nucleare etc. 3. (fig.) loc de unde emană o informaţie. ♦ izvor, origine, obârşie. ♦ ~ de inspiraţie = domeniu din care se inspiră un scriitor, un artist. 4. electrod al unui tranzistor cu efect de câmp, care furnizează purtătorii de sarcină majoritari. (< fr. source)
(Marele dicţionar de neologisme)

súrsă s. f., g.-d. art. súrsei; pl. súrse
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SÚRSĂ s. 1. v. izvor. 2. obârşie, origine, (livr.) sorginte, (înv.) izvod, (fig.) izvor. (Să mergem la ~ acestor efecte.) 3. v. origine. 4. informaţie, izvor. (Studiu bazat pe ~ bogate.)
(Dicţionar de sinonime)

SÚRSĂ s. v. izvor, obârşie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: su sur surs

Cuvinte se termină cu literele: sa rsa ursa