sustrage dex - definiţie, sinonime, conjugare
SUSTRÁGE, sustrág, vb. III. 1. Tranz. A-şi însuşi, prin fraudă sau prin viclenie, un lucru care aparţine altei persoane; a fura. 2. Tranz. A opri, a abate, a împiedica de la ceva. 3. Refl. A folosi şiretenia sau frauda pentru a nu presta un serviciu datorat legal; a se eschiva de la ceva; p. ext. a scăpa de ceva. [Perf. s. sustrăsei, part. sustras] – Din fr. soustraire (după trage).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SUSTRÁGE sustrág tranz. 1) (lucruri, bunuri străine) A lua prin viclenie şi amăgeli; a-şi însuşi prin diferite maşinaţii. ~ un document. ~ bani. 2) (persoane) A face să se abată, încurcând; a distrage. ♢ ~ atenţia (cuiva) a îndrepta atenţia (cuiva) în altă parte. [Sil. sus-tra-] /<fr. soustraire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SUSTRÁGE mă sustrág intranz. A evita îndeplinirea unei obligaţii, recurgând la viclenie; a se eschiva. /<fr. soustraire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SUSTRÁGE vb. III. tr. 1. A fura, a delapida. 2. A abate de la ceva. ♦ refl. A se eschiva; a căuta să scape. [P.i. sustrág. / < fr. soustraire, după trage].
(Dicţionar de neologisme)

SUSTRÁGE vb. I. tr. 1. a fura, a delapida. 2. a abate de la ceva. II. refl. a se eschiva; a căuta să scape. (după fr. soustraire)
(Marele dicţionar de neologisme)

sustráge vb. trage
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SUSTRÁGE vb. 1. v. delapida. 2. v. fura. 3. a fura, a-şi însuşi, (fam.) a şterpeli, (arg.) a furgăsi, a furlua. (A ~ un bun străin.) 4. a se eschiva, a fugi, a scăpa, (rar) a se strecura, (franţuzism) a se refuza, (înv. şi reg.) a şovăi, (fam.) a se fofila. (Nu se mai poate ~ de la ...) 5. v. abate.
(Dicţionar de sinonime)

SUSTRÁGE vb. v. scădea.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: su sus sust sustr sustra

Cuvinte se termină cu literele: ge age rage trage strage