tălmăci dex - definiţie, sinonime, conjugare
TĂLMÁCI, -CE, tălmaci, -ce, s.m. şi f. Traducător, interpret. ♦ Tâlcuitor, comentator. [Var.: tâlmáci, -ce s.m. şi f.] – Din sl. tlumaci.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TÂLMÁCI, -CE s.m. şi f. v. tălmaci.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TĂLMĂCÍ, tălmăcesc, vb. IV. Tranz. 1. A traduce un text dintr-o limbă în alta. 2. A interpreta, a tâlcui. 3. A explica, a lămuri; a dezlega, a desluşi, a ghici o problemă, o întrebare etc. ♦ Refl. recipr. (Pop.) A-şi da explicaţii, a se lămuri; a se sfătui, a se înţelege cu cineva. 4. A exprima, a exterioriza. – Din sl. tlŭmačĩ.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TĂLMÁCI ~ m. înv. 1) Persoană care îndeplinea oficial funcţia de interpret pe lângă o solie străină; tergiman; dragoman; translator; interpret. 2) Persoană care tălmăcea sau tâlcuia ceva; tâlcuitor; traducător; interpret. /<sl. tlumaţi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A TĂLMĂC//Í ~ésc tranz. 1) (texte) A transpune dintr-o limbă în alta; a tâlcui; a traduce. 2) (lecţii, teme, fenomene, fapte etc.) A expune clar, comentând pe larg; a tâlcui; a lămuri; a explica. 3) A supune unei interpretări personale. 4) A da pe faţă; a exterioroza. /<sl. tlumaţiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE TĂLMĂC//Í mă ~ésc intranz. rar A ajunge (concomitent) la o înţelegere (unul cu altul). /<sl. tlumaţiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

tălmăcí (-césc, -ít), vb. – 1. A interpreta, a traduce. – 2. A explica, a comenta. – 3. (Refl.) A se lămuri cu cineva, a clarifica. – Var. tîlmaci (şi der.). Sl. tlŭmačiti (Cihac, II, 400), cf. sb., cr. tolmačiti, pol. tlomaczyć, mag. tolmácsol. Este cuvînt oriental, cf. cuman. telmać (Kuun 105). – Der. tălmăci, s.m. (interpret, traducător), din sl. tlŭmăcŭ, cf. rus. tolmač, germ. Dolmetsch; tălmăciar, s.m. (înv., interpret); tălmăcitor, s.m. (interpret); tălmăcitură, s.f. (înv., explicaţie, interpretare); tanaci, s.m. (interpret), din mag. tanács (Drăganu, Omagiu lui I. Bianu, Bucureşti 1927, 137).
(Dicţionarul etimologic român)

tălmáci s. m., pl. tălmáci
(Dicţionar ortografic al limbii române)

tălmăcí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. tălmăcésc, imperf. 3 sg. tălmăceá; conj. prez. 3 sg. şi pl. tălmăceáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TĂLMÁCI s. v. translator.
(Dicţionar de sinonime)

TĂLMĂCÍ vb. 1. v. traduce. 2. v. interpreta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ta tal talm talma talmac

Cuvinte se termină cu literele: ci aci maci lmaci almaci