tablou dex - definiţie, sinonime, conjugare

tablou

[Sinonime]
TABLÓU, tablouri, s.n. I. 1. Pictură, desen, gravură etc. executate pe o pânză, pe un carton etc.; p. ext. pictură, desen, gravură, fotografie etc. înrămate şi aşezate (în scop decorativ) pe pereţii unei încăperi. ♢ Tablou viu (sau vivant) = grup de persoane care stau nemişcate într-o anumită poziţie, pentru a înfăţişa sau a evoca o scenă simbolică. ♢ Expr. (Fam.; adverbial) A rămâne tablou = a rămâne surprins, înlemnit. 2. Privelişte de ansamblu din natură, care evocă o reprezentare picturală şi impresionează prin frumuseţe şi pitoresc. 3. Fig. Descriere sau evocare făcută prin cuvinte. 4. Diviziune a unei piese de teatru sau subdiviziune a unui act, care marchează schimbarea decorului, trecerea timpului etc. 5. Tabel (1). 6. Grafic compus dintr-o grupare de termeni, de simboluri, de numere (dispuse în şiruri şi coloane). II. 1. Placă de marmură, de metal, de lemn pe care sunt montate diferite aparate folosite la acţionarea unui sistem tehnic sau la controlul funcţionării lui; placa împreună cu aparatura respectivă. ♢ Tablou de bord = tablou pe care sunt fixate aparatele şi instrumentele necesare controlului şi manevrării unui vehicul. 2. Placă prevăzută cu cârlige de care se agaţă fisele muncitorilor dintr-o întreprindere, cheile camerelor dintr-un hotel sau dintr-un sanatoriu etc. – Din fr. tableau.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TABLÓU ~ri n. 1) Lucrare artistică (pictură, desen, gravură) înrămată şi atârnată pe perete în scop decorativ. ♢ A rămâne ~ a rămâne perplex, uluit; a înlemni. 2) fig. Privelişte care impresionează prin frumuseţe şi pitoresc. 3) fig. Descriere (orală sau în scris) a unei privelişti. 4) Parte dintr-un act al unei piese de teatru (care se desfăşoară într-un decor propriu). 5) tehn. Panou pe care sunt montate aparatele cu ajutorul cărora se pun în funcţiune diferite maşini sau se controlează funcţionarea lor. ~ de bord. [Sil. ta-blou] /<fr. tableau
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TABLÓU s.n. I. 1. Pictură sau desen executat pe o pânză, pe un carton etc. (care se aşază de obicei pe un perete, pe un suport etc.). ♦ A rămâne tablou = a rămâne surprins, înlemnit. ♦ Tablou simfonic = lucrare simfonică alcătuită dintr-o singură parte, având un program cu conţinut plastic sau descriptiv. 2. (Fig.) Privelişte, scenă de mari proporţii care atrage luarea aminte, impresionează vederea. 3. Descriere a unei privelişti, a unui obiect sau a unei persoane etc., făcută oral sau în scris (mai ales într-o operă literară). 4. (Teatru) Subdiviziune a unui act, cuprinzând mai multe scene, care se desfăşoară în acelaşi decor. 5. Tabel, schemă. 6. Grafic cuprinzând o grupare de termeni, de simboluri, de numere, aranjate în şiruri şi coloane. ♦ Tabloul periodic al elementelor = tablou în care elementele chimice sunt dispuse în şiruri şi coloane, după greutatea lor atomică. II. (Tehn.) Panou sau placă subţire de metal sau de marmură cuprinzând mai multe instrumente de măsură, aparate de control etc., cu care este înzestrat un aparat, o maşină etc. [< fr. tableau].
(Dicţionar de neologisme)

TABLÓU s. n. I. 1. pictură, desen, gravură pe pânză, pe carton etc., care se aşază de obicei pe perete într-o încăpere. o (fam.) a rămâne ~ = a rămâne surprins, înlemnit. 2. privelişte, scenă de mari proporţii care atrage luarea aminte, impresionează vederea. 3. (fig.) descriere a unei privelişti, a unui obiect, a unor fapte etc. (într-o operă literară). 4. (teatru) subdiviziune a unui act cuprinzând mai multe scene, în acelaşi decor. 5. tabel, listă. II. 1. (tehn.) panou, placă subţire de metal ori de marmură pe care sunt montate aparate de comandă sau control. o ~ de bord = tablou pe care sunt fixate aparatele şi instrumentele necesare controlului şi manevrării unui vehicul. 2. (inform.) ansamblu structurat de informaţii organizate secvenţional în memoria unui ordinator. (< fr. tableau)
(Marele dicţionar de neologisme)

tablóu s. n. (sil. -blou), art. tablóul; pl. tablóuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TABLÓU s. 1. v. pictură. 2. (pop.) cadră. (E frumoasă ca un ~.) 3. v. privelişte. 4. (CHIM.) tabloul periodic al elementelor = sistemul periodic al elementelor. 5. (TEHN.) tablou de comandă = panou de comandă.
(Dicţionar de sinonime)

TABLÓU s. v. ilustraţie, poză, tabel.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ta tab tabl tablo

Cuvinte se termină cu literele: ou lou blou ablou