talion dex - definiţie, sinonime, conjugare

talion

talion talion
TALIÓN s.n. Pedeapsă sau răzbunare (specifică orânduirii sclavagiste) care constă în tratarea vinovatului în acelaşi chip în care a procedat şi el cu victima lui. ♢ Legea talionului = lege penală la unele popoare din vechime, prin care se aplică vinovatului o pedeapsă identică cu fapta de care se făcea culpabil. [Pr.: -li-on] – Din fr. talion.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TALI//ÓN ~oáne n. (în orânduirea sclavagistă) Pedeapsă sau răzbunare prin care un vinovat este supus unei pedepse care să-i provoace acelaşi rău pe care l-a produs asupra victimei. ♢ Legea ~onului lege penală la unele popoare din vechime, prin care inculpatului i se aplică o pedeapsă identică sau similară cu răul săvârşit de el. [Sil. -li-on] /<lat. talio, ~onis, fr. talion, germ. Talion
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

talión (-oáne), s.n. – Plasture. Ngr. δίαχυλον (Cihac, II, 705; Şeineanu), probabil influenţat de tc. talyun „nalbă” (Bogrea, Dacor., II, 738).
(Dicţionarul etimologic român)

TALIÓN s.n. Pedeapsă sau răzbunare care constă în tratarea vinovatului în acelaşi chip în care a procedat şi el cu victima lui. ♦ Legea talionului = lege penală la unele popoare din vechime, potrivit căreia vinovatul era tratat în acelaşi chip cum a procedat (sau a vrut să procedeze) cu victima sa. [Pron. -li-on. / < fr. talion, cf. lat. talio < talis – la fel].
(Dicţionar de neologisme)

TALIÓN s. n. pedeapsă, răzbunare în tratarea vinovatului în acelaşi chip în care a procedat şi el cu victima. ♢ legea talionului = lege penală la unele popoare din vechime, potrivit căreia vinovatul era tratat în acelaşi chip în care a procedat cu victima sa. (< fr. talion)
(Marele dicţionar de neologisme)

talión1 (ban vechi) (reg.) (-li-on) s.m., pl. talióni
(Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia a II-a)

talión (pedeapsă, plantă, plasture) s. n. (sil. -li-on), (plante, plasturi) pl. talioáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ta tal tali talio

Cuvinte se termină cu literele: on ion lion alion