tampon dex - definiţie, sinonime, conjugare

tampon

TAMPÓN, tampoane, s.n. 1. Piesă la vehiculele de cale ferată, constând dintr-un disc masiv de oţel şi un resort puternic, care primeşte şocurile dintre vehicule în timpul mersului şi care menţine o anumită distanţă între vagoanele cuplate. 2. Bucată de vată sau de tifon sterilizat, care se aplică pe o rană pentru a opri o hemoragie sau care se introduce într-o cavitate naturală a organismului în scopuri terapeutice. 3. Substanţă întrebuinţată pentru a împiedica un anumit proces chimic. 4. Accesoriu de birou, alcătuit dintr-o placă curbată acoperită cu hârtie sugativă, care serveşte la uscarea cernelii după scriere. – Din fr. tampon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TAMP//ÓN ~oáne n. 1) med. Bucată de vată sau de tifon sterilizat, care se aplică pentru oprirea hemoragiei sau absorbirea puroiului. 2) tehn. Piesă constând dintr-un disc mare de oţel şi un resort puternic, plasată la extremităţile vehiculelor de cale ferată, pentru amortizarea şocurilor şi menţinerea unei anumite distanţe între acestea. 3) fig. Obiect de birou format dintr-un suport arcuit de metal sau de lemn, pe care se aplică hârtie sugativă, folosit pentru a usca cerneala după scriere. /<fr. tampon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TAMPÓN s.n. 1. Bucată mare de vată sau de tifon sterilizat care se aplică pe o rană pentru a opri o hemoragie. 2. (Tehn.) Disc metalic masiv, prevăzut cu un resort puternic, care primeşte şocurile dintre vagoanele de cale ferată, de tramvai etc. 3. Accesoriu de birou, format dintr-o placă recurbată pe care se aşterne hârtie sugativă. 4. Substanţă întrebuinţată pentru împiedicarea unui anumit proces chimic. [< fr. tampon].
(Dicţionar de neologisme)

TAMPÓN s. n. 1. bucată mare de vată sau de tifon sterilizat care se aplică pe o rană pentru a opri o hemoragie. 2. disc metalic masiv, prevăzut cu un resort puternic, care primeşte şocurile dintre vagoanele de cale ferată, de tramvai etc. 3. accesoriu de birou, dintr-o placă recurbată pe care se aşază hârtie sugativă. 4. substanţă pentru împiedicarea unui anumit proces chimic. 5. (inform.) dispozitiv destinat a izola un lanţ de tehnici situat în aval de particularităţile unui lanţ în amonte. 6. (fig.) ceea ce amortizează şocuri, împiedică ciocniri. o zonă ~ = zonă de protecţie dintre două state menită a împiedica conflictele directe. (< fr. tampon)
(Marele dicţionar de neologisme)

tampón s. n., pl. tampoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ta tam tamp tampo

Cuvinte se termină cu literele: on pon mpon ampon