tandem dex - definiţie, sinonime, conjugare

tandem

TANDÉM, tandemuri, s.n. 1. Bicicletă pentru două persoane, cu două şei aşezate una în spatele celeilalte, acţionată de două perechi de pedale. 2. Cilindru compresor mecanic cu doi tăvălugi, egali ca mărime, ca formă şi ca greutate. 3. Sistem tehnic acţionat din două sau mai multe puncte situate pe direcţia mişcării întregului sistem pe direcţia mişcării elementului conducător al mecanismului motor. ♦ Maşină-unealtă cu mai multe posturi de lucru pentru operaţii succesive de prelucrare a aceleiaşi piese. 4. Fig. Grup de două persoane (nedespărţite). – Din fr. tandem.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TANDÉM ~uri n. 1) Bicicletă pentru două persoane, având două şei aşezate una în spatele celeilalte şi două perechi de pedale. 2) Compresor constând din două tăvăluge identice. 3) fig. Reunire de două persoane care acţionează în comun şi în interdependenţă; cuplu. /<fr. tandem
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TANDÉM s.n. 1. Bicicletă cu tracţiune dublă pentru două persoane, având şeile aşezate una în spatele celeilalte. 2. Cilindru compresor mecanic cu două tăvăluguri, egale ca mărime, ca formă şi ca greutate. 3. (Tehn.) În tandem = poziţie de montare a două sisteme tehnice care lucrează împreună, astfel încât axele lor longitudinale să fie în prelungire. [< fr., engl. tandem < lat. tandem – în sfârşit, într-o enumerare].
(Dicţionar de neologisme)

TANDÉM s. n. 1. bicicletă cu tracţiune dublă pentru două persoane, având şeile aşezate una în spatele celeilalte. 2. cabrioletă descoperită, trasă de doi cai înhămaţi unul după altul. 3. cilindru compresor mecanic cu două tăvăluguri, egale ca mărime, ca formă şi greutate. 4. poziţie de montare a două sisteme tehnice care lucrează împreună, astfel încât axele lor longitudinale să fie în prelungire. 5. (fam.) asociaţie de două persoane (nedespărţite). (< fr., engl. tandem)
(Marele dicţionar de neologisme)

biciclétă-tandém s. f. (sil. -cle-), pl. bicicléte-tandém
(Dicţionar ortografic al limbii române)

tandém s. n., pl. tandémuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ta tan tand tande

Cuvinte se termină cu literele: em dem ndem andem