tapet dex - definiţie, sinonime, conjugare
TAPÉT, tapete, s.n. 1. Hârtie, pânză, mătase etc. cu desene colorate, care se aplică pe pereţii unor camere în loc de zugrăveală; p. ext. zugrăveală. 2. (Înv.) Covor mic. 3. (În expr.) A pune (sau a aduce, rar a veni) pe tapet = a aduce în discuţie, a fi la ordinea zilei. [Pl. şi: tapeturi] – Din it. tappeto, germ. Tapete.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TAPÉT ~e n. 1) Bandă de hârtie (sau de pânză) imprimată cu desene decorative, care se aplică pe pereţii încăperilor, substituind zugrăveala. 2) Covor mic; covoraş. ♢ A pune (sau a aduce) pe ~ a pune (sau a aduce) în discuţie. /<fr. tappéto, it. tappeto, germ. Tapete
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

tapét (-te), s.n. – 1. Hîrtie desenată. – 2. Covor. – 3. Covor fin, carpetă. It. tappeto, prin intermediul ngr. ταπέττο sau al germ. Tapete. – Der. tapiţa, vb., din it. tapezzare, germ. tapezieren; tapiţer, s.m., din germ. Tapezier; tapiţerie, s.f., din fr. tapisserie contaminat cu cuvintele anterioare; tapeta, vb. (a acoperi cu tapet).
(Dicţionarul etimologic român)

TAPÉT s.n. 1. Hârtie, pânză cu un desen colorat, care se lipeşte pe pereţii unei încăperi, înlocuind zugrăveala. 2. A pune pe tapet = a pune în discuţie. [Pl. -te, -turi. / < germ. Tapete, cf. it. tappeto].
(Dicţionar de neologisme)

TAPÉT s. n. 1. hârtie, pânză cu un desen colorat, care se lipeşte pe pereţii unei încăperi, înlocuind zugrăveala. o a pune (sau a aduce) pe ~ = a pune în discuţie. 2. (anat.) strat pigmentar al retinei. (< it. tappeto, germ. Tapete)
(Marele dicţionar de neologisme)

tapét s. n., pl. tapéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TAPÉT s. v. cocor, scoarţă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ta tap tape

Cuvinte se termină cu literele: et pet apet