tapiserie dex - definiţie, sinonime, conjugare

tapiserie

TAPISERÍE, tapiserii, s.f. 1. Lucru de mână cusut pe o canava cu lână, cu mătase, cu fir. ♦ Ţesătură din lână sau din mătase înfăţişând subiecte diverse sau teme alegorice, lucrată manual sau la război şi folosită mai ales la împodobirea pereţilor sau a unor mobile. 2. Partea tapisată a unei mobile. [Var.: tapiţeríe s.f.] – Din fr. tapisserie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TAPISERÍE tapiseríi f. 1) Lucru de mână cusut pe canava după conturul unui desen (cu fire de lână sau de mătase). 2) Ţesătură ornamentală folosită la acoperirea pereţilor sau a mobilei. 3) Îmbrăcăminte a unei mobile, realizată din astfel de ţesătură. 4) Parte a unui obiect de mobilier acoperită cu asemenea ţesătură. [G.-D. tapiseriei] /<fr. tapisserie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TAPISERÍE s.f. 1. Lucru de mână cusut pe o canava cu lână, cu mătase etc. 2. Parte a unei mobile acoperită cu tapiserie (1). [Gen. -iei, var. tapiţerie (3) s.f. / < fr. tapisserie].
(Dicţionar de neologisme)

TAPISERÍE/TAPIŢERIE s. f. 1. ţesătură decorativă din lână sau mătase, lucrată manual sau la război, pentru împodobirea pereţilor sau a mobilei. ♢ lucru de mână cusut pe o canapea cu lână, cu mătase etc. 2. parte a unei mobile acoperită cu tapiserie (1). (< fr. tapisserie)
(Marele dicţionar de neologisme)

tapiseríe (broderie, ţesătură) s. f., art. tapisería, g.-d. art. tapiseríei; pl. tapiseríi art. tapiseríile
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ta tap tapi tapis tapise

Cuvinte se termină cu literele: ie rie erie serie iserie