tardigrad dex - definiţie, sinonime, conjugare

tardigrad

TARDIGRÁD, -Ă, tardigrazi, -de, adj., s.n. 1. Adj. (Despre animale) Care merge încet. 2. S.n. (La pl.) Grup de animale nevertebrate, de talie foarte mică, care se deplasează greoi pe picioare (Tardigrada); (şi la sg.) animal care face parte din acest grup. – Din fr. tardigrade.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TARDIGRÁD ~e n. 1) la pl. Grup de animale acvatice nevertebrate (foarte mici) cu patru perechi de picioare, care se mişcă încet. 2) Animal din acest grup. /<lat. tardigradus, fr. tardigrade
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TARDIGRÁD, -Ă adj. (Zool.) Care merge, care se mişcă încet. // s.n.pl. Diviziune a ordinului edentatelor cuprinzând animale cu corp oval, acoperit cu o cuticulă chitinoasă şi având mişcări foarte lente. [< fr. tardigrades].
(Dicţionar de neologisme)

TARDIGRÁD, -Ă I. adj. (despre animale) care merge încet. II. s. n. pl. 1. grup de animale nevertebrate edentate (arahnide) foarte mici, cu corpul oval, acoperit cu o cuticulă chitinoasă, care se deplasează greoi. 2. încrengătură de articulate minuscule care trăiesc în muşchi sau licheni şi, mai rar, în apele dulci ori sărate, mişcându-se foarte încet cu ajutorul a patru perechi de picioare scurte, conice, terminate cu gheare. (< fr. tardigrade/s/)
(Marele dicţionar de neologisme)

tardigrád adj. m. (sil. -grad), pl. tardigrázi; f. sg. tardigrádă, pl. tardigráde
(Dicţionar ortografic al limbii române)

tardigrád s. n.(sil. -gra-), pl. tardigráde
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ta tar tard tardi tardig

Cuvinte se termină cu literele: ad rad grad igrad digrad