tartru dex - definiţie, sinonime, conjugare

tartru

[Sinonime]
TÁRTRU, tartruri, s.n. 1. Amestec sedimentar depus pe fundul vaselor în care se păstrează vinul şi care conţine tartrat de potasiu şi alte substanţe; tirighie. 2. (Şi în sintagma tartru dentar) Substanţă calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune uneori pe coroana dinţilor; detritus. – Din fr. tartre.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TÁRTRU ~ri m. Depunere salină cu aspect sticlos, acră la gust, care se formează pe fundul şi pereţii butoaielor de vin. ♢ ~ dentar sediment calcaros care se formează pe suprafaţa dinţilor; detritus. [Sil. tar-tru] /<fr. tartre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TÁRTRU, tartruri, s.n. 1. Sediment care se depune pe pereţii butoaielor cu vin nou; tirighie. 2. Substanţă calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune uneori pe coroana dinţilor. – Fr. tartre.
(Dicţionarul limbii române moderne)

TÁRTRU s.n. 1. Substanţă salină care se depune la fundul şi pe pereţii butoaielor cu vin nou. 2. Substanţă calcaroasă care se depune pe coroana dinţilor; detritus. [Pl. -uri, -re. / < fr. tartre].
(Dicţionar de neologisme)

TÁRTRU s. n. 1. substanţă salină care se depune pe pereţii butoaielor cu vin nou. 2. substanţă calcaroasă care se depune pe coroana dinţilor; detritus. (< fr. tartre)
(Marele dicţionar de neologisme)

tártru s. n., art. tártrul, pl. tártruri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TÁRTRU s. 1. piatră de vin, (pop.) tirighie. (~ depus pe butoaie.) 2. (MED.) detritus, piatră. (~ dentar.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ta tar tart tartr

Cuvinte se termină cu literele: ru tru rtru artru