taxă dex - definiţie, sinonime, conjugare
TÁXĂ, taxe, s.f. 1. Sumă de bani care se percepe la anumite mărfuri sub formă de impozit. ♢ Taxă pe valoarea adăugată = impozit general care se aplică pe fiecare stadiu al circuitului de producţie al produsului final. 2. Plată efectuată în favoarea bugetului de stat de către diferite persoane fizice sau juridice în cazul când acestea se bucură de anumite servicii sau drepturi. ♦ Sumă de bani care se plăteşte unei instituţii în schimbul unor servicii prestate sau al anumitor drepturi. – Din fr. taxe.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TAXÁ, taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe, unei impuneri; a fixa o sumă determinată (ca taxă, impozit, preţ). 2. A califica pe cineva drept..., a acuza de... – Din fr. taxer, lat. taxare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TÁX//Ă ~e f. Plată în bani pentru anumite servicii sau pentru obţinerea anumitelor drepturi. [G.-D. taxei] /<fr. taxe
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A TAX//Á ~éz tranz. 1) A supune unei taxe. 2) fig. (persoane) A desemna printr-un calificativ (de obicei depreciativ); a numi; a face; a eticheta; a considera; a califica. ~ drept răufăcător. /<fr. taxer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TAXÁ, taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe; a fixa o taxă, un impozit, un preţ. 2. Fig. A considera, a califica pe cineva drept... – Fr. taxer (lat. lit. taxare).
(Dicţionarul limbii române moderne)

TÁXĂ s.f. Sumă de bani, impozit perceput pentru anumite mărfuri, la încheierea unor contracte etc. ♦ Sumă de bani plătită unei instituţii în schimbul unor servicii sau pentru dobândirea anumitor drepturi. [< fr. taxe, cf. gr. taxis].
(Dicţionar de neologisme)

TAXÁ vb. I. tr. 1. A fixa, a stabili o taxă, un preţ; a supune unei taxe. 2. (Fig.) A considera, a socoti, a califica. [< fr. taxer, cf. lat. taxare].
(Dicţionar de neologisme)

TÁXĂ1 s. f. sumă de bani percepută pentru anumite mărfuri, la încheierea unor contracte, în schimbul unor servicii sau pentru dobândirea anumitor drepturi. o ~ de valoare adăugată = impozit general de consum care se percepe doar asupra valorii nou adăugate. (< fr. taxe)
(Marele dicţionar de neologisme)

-TÁXĂ2 elem. tax(o)-.
(Marele dicţionar de neologisme)

TAXÁ vb. tr. 1. a supune unei taxe; a stabili o taxă, un preţ. 2. (fig.) a considera, a socoti, a califica. (< fr. taxer, lat. taxare)
(Marele dicţionar de neologisme)

táxă s. f., g.-d. art. táxei; pl. táxe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

taxá vb., ind. prez. 1 sg. taxéz, 3 sg. şi pl. taxeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TÁXĂ s. v. tarif.
(Dicţionar de sinonime)

TAXÁ vb. v. califica, considera, face, numi, socoti.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ta tax

Cuvinte se termină cu literele: xa axa