taximetru dex - definiţie, sinonime, conjugare

taximetru

[Sinonime]
TAXIMÉTRU, taximetre, s.n. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul oraşelor, de obicei prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea distanţei parcurse şi a timpului, în vederea fixării sumei de plată; taxi. – Din fr. taximètre.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TAXIMÉTR//U ~e n. 1) Aparat pentru înregistrarea sumei de plată, potrivit distanţei parcurse într-un taxi. 2) Automobil confortabil, prevăzut cu un contor care indică taxa, folosit pentru transportul de pasageri; taxi. [Sil. -me-tru] /<fr. taximetre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TAXIMÉTRU, taximetre, s.n. Automobil de piaţă prevăzut de obicei cu un aparat pentru înregistrarea sumei de plată (în raport cu distanţa parcursă). – Fr. taximètre (<gr.).
(Dicţionarul limbii române moderne)

TAXIMÉTRU s.n. 1. Aparat de înregistrare a taxei pentru cursele unui automobil care se închiriază cu ora sau pentru o anumită distanţă. 2. Automobil prevăzut cu un aparat care indică preţul unei curse, potrivit înregistrării distanţei parcurse; taxi. [< fr. taximètre].
(Dicţionar de neologisme)

TAXIMÉTRU s. n. 1. aparat de înregistrare a taxei pentru cursele unui autovehicul care se închiriază cu ora sau pentru o anumită distanţă. 2. autovehicul cu un astfel de aparat; taxi2. (< fr. taximètre)
(Marele dicţionar de neologisme)

taximétru s. n. (sil. -tru), art. taximétrul; pl. taximétre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TAXIMÉTRU s. taxi.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ta tax taxi taxim taxime

Cuvinte se termină cu literele: ru tru etru metru imetru