teatru dex - definiţie, sinonime, conjugare

teatru

[Sinonime]
TEÁTRU, teatre, s.n. I. 1. Clădire sau loc special amenajat în vederea reprezentării de spectacole; p. ext. instituţie de cultură care organizează spectacole. 2. Spectacol, reprezentaţie dramatică. ♢ Loc. adj. De teatru = care se reprezintă la teatru (I 1), destinat a fi reprezentat pe scenă. ♢ Expr. A face (sau a juca) teatru = a se preface. ♦ (Fam.) Discuţie aprinsă între mai mulţi, ceartă care atrage pe curioşi. 3. Arta de a prezenta în faţa unui public un spectacol, o piesă. ♦ Profesiunea de actor, de regizor. 4. Literatură dramatică; culegere de piese. ♦ Ansamblul operelor dramatice care prezintă caractere comune sau au o origine comună. II. Loc unde se petrece un eveniment, unde are loc o acţiune. ♢ Teatru de operaţii (sau de război) = câmp de luptă; teritoriu, loc unde au loc acţiuni militare ample în timp de război. – Din fr. théâtre, lat. theatrum.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TEÁTR//U ~e n. 1) Instituţie de cultură care se ocupă cu punerea în scenă a operelor dramatice sau muzicale. ~ de revistă. ~ de păpuşi. ~ de operă. 2) Clădire în care se află această instituţie. ♢ ~ de vară loc special amenajat într-o grădină publică, unde au loc reprezentaţii artistice vara. 3) Prezentare pe scenă a unei opere dramatice; spectacol dramatic. ♢ De ~ care este destinat scenei; teatral. 4) Arta de a reprezenta pe scenă opere dramatice; profesie de actor. 5) Ansamblu de opere dramatice (aparţinând unui scriitor, unei şcoli literare sau unei epoci); dramaturgie. 6) pop. Discuţie aprinsă care atrage atenţia celor din jur. ♢ A face (sau a juca) ~ a se preface. 7) Loc de desfăşurare (a unei acţiuni, a unui eveniment etc.). ♢ ~ de operaţii (sau de război) zonă în care are loc o acţiune militară; câmp de luptă. [Sil. tea-tru] /<lat. theatrum, ngr. théatron, fr. theâtre, germ. Theater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

teátru (-re), s.n. – 1. Spectacol. – 2. Instituţie de cultură care organizează spectacole. – Mr. θeatru. Fr. théâtre, şi mai înainte (se. XVIII) din ngr. θέατρον. – Der. teatral, adj., din fr. théâtral; teatricesc, adj. (înv., teatral), după ngr. θεατριϰός.
(Dicţionarul etimologic român)

TEÁTRU s.n. I. 1. Clădire special construită pentru reprezentarea spectacolelor. 2. Spectacol, reprezentaţie. ♢ A face (sau a juca) teatru = a se preface. 3. Arta de a reprezenta opere dramatice; dramaturgie; profesiunea de actor. 4. Literatură dramatică; culegere de piese. II. Loc unde se petrece, unde se desfăşoară o întâmplare, un eveniment. ♢ (Mil.) Teatru de operaţii (sau de război) = câmp de luptă. // (În forma teatro-; scris şi theatro-) Element prim de compunere savantă cu semnificaţia „(referitor la) arta dramatică”, „dramatic”, „(referitor la) teatru (I)”, [Pron. tea-. / cf. fr. théâtre, it. teatro, germ. Theater < lat. theatrum, gr. theatron].
(Dicţionar de neologisme)

TEÁTRU s. n. I. 1. arta de a reprezenta în faţa unui public un spectacol dramatic, muzical, coregrafic etc. 2. instituţie artistică destinată reprezentării spectacolelor. 3. totalitatea lucrărilor dramatice ale unui popor sau autor; dramaturgie. 4. profesiunea de actor sau de regizor. 5. spectacol, reprezentaţie scenică. o a face (sau a juca) ~ = a se preface. II. loc unde se petrece, se desfăşoară un eveniment, o acţiune. o ~ de război = vast spaţiu terestru, maritim, aerian în care se duc acţiuni militare de mare importanţă politico-strategică; (în trecut) ~ de operaţii = teritoriu unde se desfăşoară acţiuni de luptă. (< fr. théâtre, lat. theatrum, gr. theatron, germ. Theater)
(Marele dicţionar de neologisme)

teátru s. n. (sil. tea-tru), art. teátrul; pl. teátre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TEÁTRU s. 1. v. actorie. 2. scenă. (A părăsit ~l în culmea gloriei.) 3. v. dramaturgie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: te tea teat teatr

Cuvinte se termină cu literele: ru tru atru eatru