terină
TERÍNĂ, terine, s.f. (Livr.) Vas de pământ smălţuit folosit în bucătărie pentru fierberea, coptul sau păstrarea alimentelor. – Din fr. terrine.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)
TERÍNĂ s.f. (Franţuzism) Supieră de pământ ars. ♦ Vas de pământ pentru încolţirea seminţelor în floricultură. ♦ Vas de pământ în care se fierbe sau se păstrează carnea. [Cf. fr. terrine, it. terrina].
(Dicţionar de neologisme)
TERÍNĂ s. f. supieră de pământ ars. ♢ vas de pământ pentru încolţirea seminţelor în floricultură. ♢ vas de pământ sau smălţuit în care se fierb, se coc sau se păstrează alimente. (< fr. terrine)
(Marele dicţionar de neologisme)
terínă s. f., pl. teríne
(Dicţionar ortografic al limbii române)
TERÍNĂ, terine, s.f. În gastronomie, pateu copt într-un vas special cu capac (chiar terină, sau vas de fontă), servit rece, feliat; fr. terrine. V. pateu.
(Dicţionar gastronomic explicativ)
(Dicţionarul explicativ al limbii române)
TERÍNĂ s.f. (Franţuzism) Supieră de pământ ars. ♦ Vas de pământ pentru încolţirea seminţelor în floricultură. ♦ Vas de pământ în care se fierbe sau se păstrează carnea. [Cf. fr. terrine, it. terrina].
(Dicţionar de neologisme)
(Marele dicţionar de neologisme)
terínă s. f., pl. teríne
(Dicţionar ortografic al limbii române)
TERÍNĂ, terine, s.f. În gastronomie, pateu copt într-un vas special cu capac (chiar terină, sau vas de fontă), servit rece, feliat; fr. terrine. V. pateu.
(Dicţionar gastronomic explicativ)