terminal dex - definiţie, sinonime, conjugare

terminal

[Sinonime]
TERMINÁL, -Ă, terminali, -e, adj., s.n. 1. Adj. Care se află la extremitate, la capăt, la vârf. 2. S.n. Staţie de radioreleu, componentă a unei reţele de radiorelee. 3. S.n. Dispozitiv de intrare sau ieşire cuplat cu calculatorul (2); display video, imprimator. 4. S.n. Element de conectare al componentelor electronice. – Din fr. terminal, lat. terminalis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TERMINÁL1 ~ă (~i, ~e) 1) Care constituie ultimul element; de la capăt. Punct ~. 2) Care se dezvoltă la capăt; dispus la vârf. Flori ~e. /<fr. terminal, lat. terminalis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TERMINÁL2 ~i m. 1) Parte extremă a unui organ sau a unei instalaţii. 2) (la calculatorul electronic) Instalaţie care serveşte pentru introducerea datelor şi citirea rezultatelor. /<fr. terminal, lat. terminalis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TERMINÁL, -Ă adj. Care formează ultimul element; aflat la extremitate, la vârf. // s.n. 1. Partea terminală a unui organ, a unei instalaţii etc. 2. Instalaţie care permite introducerea datelor şi citirea rezultatelor la un calculator electronic. [Cf. fr. terminal, it. terminale, lat. terminalis].
(Dicţionar de neologisme)

TERMINÁL, -Ă I. adj. care formează ultimul element; aflat la extremitate, la vârf. II. s. n. 1. partea terminală a unui organ, a unei instalaţii etc. 2. (inform.) echipament care permite introducerea datelor şi citirea rezultatelor la un calculator. 3. punct final al legăturilor cu un aeroport într-un oraş; staţie-terminus pentru încărcarea şi descărcarea containerelor. ♢ aerogară, punct de sosire sau de plecare a pasagerilor. 4. ansamblu de rezervoare şi de pompe, depozit de produse petroliere, situate la extremitatea unei pipe-line. (< fr. terminal, lat. terminalis)
(Marele dicţionar de neologisme)

terminál adj. m., pl. termináli; f. sg. terminálă, pl. terminále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TERMINÁL adj., s. 1. adj. v. extrem. 2. s. display, imprimator, video.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: te ter term termi termin

Cuvinte se termină cu literele: al nal inal minal rminal