textil dex - definiţie, sinonime, conjugare

textil

TEXTÍL, -Ă, textili, -e, adj. 1. (Despre fibre, maşini etc.) Care serveşte la ţesut sau la tricotat; care poate fi folosit în ţesătorie. ♦ (Despre plante) Din care se obţin fibre textile (1). ♦ Ţesut, lucrat din fibre sau din fire. 2. Care se referă la ţesătorie sau la ţesături. Industrie textilă. ♦ (Substantivat, f. pl.) Stofe, pânzeturi; p. ext. obiecte confecţionate din stofe sau din pânzeturi. – Din fr. textile, lat. textilis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TEXTÍL ~ă (~i, ~e) 1) (despre materiale, fibre, unelte etc.) Care serveşte la ţesut sau la tricotat; destinat ţesătoriei. 2) (despre plante) Din care se extrag fibre pentru ţesut. 3) Care confecţionează ţeşături; producător de ţesături. Fabrică ~ă.(Produse) ~e a) produse industriale ţesute; b) confecţii din ţesături. /<fr. textile
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TEXTÍL, -Ă adj. 1. (Despre un material) Care se poate folosi în ţesătorie. ♦ (Despre plante) Care produce, din care se extrag fibre folosite în ţesătorie. ♦ Ţesut, lucrat din fibre sau din fire. 2. Referitor la ţesătorie sau la ţesături. [Cf. fr. textile, lat. textilis].
(Dicţionar de neologisme)

TEXTÍL, -Ă I. adj. (despre plante) din care se extrag fibre în ţesătorie. ♢ (despre fibre, materiale) care serveşte la ţesut sau tricotat. ♢ ţesut, lucrat din fibre sau din fire. ♢ referitor la ţesături. II. s. f. pl. materiale din fibre textile (stofe, pânzeturi etc.); obiecte confecţionate. (< fr. textile, lat. textilis)
(Marele dicţionar de neologisme)

textíl adj. m., pl. textíli; f. sg. textílă, pl. textíle
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: te tex text texti

Cuvinte se termină cu literele: il til xtil extil