tichie dex - definiţie, sinonime, conjugare

tichie

[Sinonime]
TICHÍE, tichii, s.f. Obiect de îmbrăcăminte din stofă sau din pânză, de forma unei calote sferice, care acoperă numai creştetul capului. ♢ Expr. Ce-i lipseşte chelului? Tichie de mărgăritar, se spune, ironic, despre cel care, lipsit de lucruri de primă necesitate, doreşte să aibă altele, mai puţin utile sau inutile. ♦ Bonetă, scufiţă. ♦ (Pop.) Membrană care înveleşte capul unor copii nou-născuţi; căiţă. ♢ Expr. (În superstiţii) A se naşte cu tichia în (sau pe) cap = a fi norocos. [Var.: (reg.) chitíe s.f.] – Din tc. takke.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TICHÍ//E ~i f. 1) Bonetă mică care acoperă numai vârful capului; calotă. ♢ Ce-i lipseşte chelului? ~ de mărgăritar! se spune despre cineva care, neavând lucruri de primă necesitate, îşi doreşte lucruri inutile. 2) pop. Acoperământ pentru cap, care se îmbracă înainte de culcare; scufie. 3) pop. Bonetă cu două panglici care se leagă sub bărbie, purtată de sugaci; scufie. ♢ A se naşte cu ~a în cap a fi norocos. [G.-D. tichiei] /<turc. takke
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

tichíe (-íi), s.f. – Bonetă. – Var. Mold. chitie. Tc. takiya, tikiya, din arab. takija (Şeineanu, II, 359; Lokotsch 1997).
(Dicţionarul etimologic român)

tichíe s. f., art. tichía, g.-d. art. tichíei; pl. tichíi, art. tichíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TICHÍE s. bonetă, căciuliţă, scufă, scufiţă, (Transilv., Ban. şi Bucov.) ceapsă.
(Dicţionar de sinonime)

TICHÍE s. v. bonetă, boneţică, bor, calotă, margine, scufie, scufiţă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ti tic tich tichi

Cuvinte se termină cu literele: ie hie chie ichie