tiraj dex - definiţie, sinonime, conjugare

tiraj

TIRÁJ, tiraje, s.n. 1. Numărul de exemplare în care se tipăreşte o carte sau o publicaţie periodică. ♢ Loc. adj. Cu (sau de) (mare) tiraj = care apare într-un număr mare de exemplare. 2. Multiplicare, prin copiere, a unui film, pentru a asigura numărul de copii necesar reţelei cinematografice. 3. Operaţie de turnare în sticle a vinului pregătit pentru fabricarea şampaniei. 4. Circulaţia aerului (şi a gazelor de ardere) într-o instalaţie de încălzire cu focar (care se datoreşte diferenţei de presiune dintre două sectoare ale coşului). – Din fr. tirage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TIRÁJ ~e n. 1) Totalitate a exemplarelor în care se tipăreşte o carte sau o publicaţie periodică. ♢ În ~ limitat într-un număr mic de exemplare. De mare ~ într-un număr mare de exemplare. 2) Operaţie de multiplicare a unui film prin copiere (pentru obţinerea numărului necesar de exemplare). 3) tehn. Circulaţie a aerului şi a gazelor carburante într-o instalaţie de încălzire cu focar. /<fr. tirage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TIRÁJ s.n. 1. Numărul de exemplare în care se tipăreşte o publicaţie periodică, o carte etc. ♦ Imprimare. ♦ Producţia orară normală a unei maşini de tipar, exprimată în coli tipărite pe faţă. ♦ (Cinem.) Multiplicare, prin copiere, a unui film. 2. (Tehn.) Deplasare a unui gaz într-o conductă, datorită diferenţei de presiune dintre cele două extremităţi sau dintre două secţiuni ale ei. 3. Operaţie de turnare în sticle a vinului pregătit pentru fabricarea şampaniei. 4. Tragere a aerului în plămâni ca urmare a contracţiei muşchilor inspiratori. ♦ Efort inspirator în dispnee. [< fr. tirage].
(Dicţionar de neologisme)

TIRÁJ s. n. 1. număr de exemplare în care se tipăreşte o publicaţie periodică, o carte etc. ♢ producţia orară normală a unei maşini de tipărit, exprimată în coli tipărite pe faţă. 2. (cinem.) multiplicare, prin copiere, a unui film. 3. deplasare a unui gaz într-o conductă datorită diferenţei de presiune dintre cele două extremităţi sau dintre două secţiuni ale ei. 4. operaţie de turnare în sticle a vinului pregătit pentru fabricarea şampaniei. 5. tragere a aerului în plămâni ca urmare a contracţiei muşchilor inspiratori. ♢ efort inspirator în dispnee. (< fr. tirage)
(Marele dicţionar de neologisme)

tiráj s. n., pl. tiráje
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ti tir tira

Cuvinte se termină cu literele: aj raj iraj