titular dex - definiţie, sinonime, conjugare

titular

[Sinonime]
TITULÁR, -Ă, titulari, -e, adj., s.m. şi f. 1. (Persoană) care ocupă un post, îndeplineşte o funcţie etc. cu caracter de permanenţă, pe baza unei numiri făcute după formele legale. ♦ (Persoană) care se bucură de un drept juridic. 2. (Persoană) care apare ca erou principal, care dă titlul unei opere artistice, care interpretează rolul principal. – Din fr. titulaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TITULÁR ~ă (~i, ~e) şi substantival 1) (despre persoane) Care îndeplineşte o funcţie permanentă pe care o deţine după lege. 2) Care posedă (ceva) pe baze juridice; cu drept legal de posesor (a ceva). 3) rar (despre personaje literare) Care deţine locul central, numele lui servind drept titlu pentru opera respectivă. /<fr. titulaire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TITULÁR, -Ă adj., s.m. şi f. 1. (Cel) care îndeplineşte permanent şi exclusiv o funcţie (pe baza unei numiri legale, a unei diplome academice). ♦ (Cel) care se bucură de un drept juridic. 2. (Fig.) (Cel) care apare ca erou principal, care dă titlul unei opere artistice, care interpretează rolul principal. [Cf. fr. titulaire].
(Dicţionar de neologisme)

TITULÁR, -Ă adj., s. m. f. 1. (cel) care îndeplineşte permanent şi excesiv o funcţie etc. 2. (cel) care se bucură de un drept juridic. 3. (fig.) (cel) care apare ca erou principal, care dă titlul unei opere artistice. (< fr. titulaire)
(Marele dicţionar de neologisme)

titulár adj. m., s. m., pl. titulári; f. sg. tituláră, pl. tituláre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TITULÁR s. (SPORT) component. (~ al echipei naţionale.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ti tit titu titul titula

Cuvinte se termină cu literele: ar lar ular tular itular