toaletă dex - definiţie, sinonime, conjugare
TOALÉTĂ, toalete, s.f. 1. Faptul de a se găti, de a se dichisi (spălându-se, pieptănându-se, îmbrăcându-se); dichisire, îngrijire, găteală. ♢ Loc. adj. De toaletă = care serveşte la îngrijirea şi la curăţarea corpului. ♦ Closet (prevăzut cu chiuvetă). (Concr.) Totalitatea obiectelor de îmbrăcăminte (femeiască); p. restr. rochie. (Concr.) Mobilă compusă dintr-o oglindă şi mai multe dulăpioare, rafturi etc., unde se ţin obiectele necesare îngrijirii tenului, părului etc. [Pr.: to-a-] – Din fr. toilette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TOALÉT//Ă ~e f. 1) Ansamblu de articole vestimentare (mai ales ale unei femei). 2) Aranjare a aspectului exterior al unei persoane (prin spălat, pieptănat, îmbrăcat). A-şi face ~a.De ~ care serveşte la îngrijirea corpului. 3) Mobilă cu oglindă şi dulăpioare în care se ţin obiecte pentru îngrijirea părului şi a feţei. 4) Încăpere pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice. [Sil. -to-a-] /<fr. toillette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

toalétă (-te), s.f. – 1. Găteală, împodobire. – 2. Masă de baie, lavabou. – 3. Curăţenie. – Mr. duvalete. Fr. toilette, mr. prin intermediul ngr. ντου(β)αλέττα.
(Dicţionarul etimologic român)

TOALÉTĂ s.f. 1. Faptul de a se spăla, de a se peria, de a se îmbrăca, de a se găti; dichisire; îngrijire; găteală. ♦ (Med.) Curăţire a unei plăgi sau a zonei operatorii. 2. Closet. 3. Îmbrăcăminte (mai ales femeiască). 4. Mobilă cu oglindă pe care se ţin obiectele necesare îngrijirii tenului, a părului etc. [Pron. to-a-. / < fr. toilette < toile – pânză].
(Dicţionar de neologisme)

TOALETÁ vb. I. tr., refl. (Fam.) A(-şi) face toaleta. [Pron. to-a-. / < fr. toiletter].
(Dicţionar de neologisme)

TOALÉTĂ s. f. 1. faptul de a se spăla, pieptăna etc.; faptul de a se găti, a se dichisi. o a-şi face ă = a se găti. ♢ (med.) curăţire a unei plăgi sau a zonei operatorii. 2. totalitatea obiectelor de îmbrăcăminte şi de podoabă (femeiască). 3. mobilă cu oglindă pe care se ţin obiectele necesare îngrijirii tenului, a părului etc. 4. cameră de baie cu lavoar, closet şi duş. (< fr. toilette)
(Marele dicţionar de neologisme)

TOALETÁ vb. I. tr., refl. (fam.) a(-şi) face toaleta. ♢ a curăţa, a face mai estetic. II. tr. a pregăti o hartă pentru utilizarea în scop tactic. (< fr. toiletter)
(Marele dicţionar de neologisme)

toalétă s. f. (sil. to-a-), pl. toaléte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TOALÉTĂ s. v. closet.
(Dicţionar de sinonime)

TOALÉTĂ s. v. chiuvetă, lavabou, lavoar.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: to toa toal toale toalet

Cuvinte se termină cu literele: ta eta leta aleta oaleta