tocmire dex - definiţie, sinonime, conjugare
TOCMÍ, tocmesc, vb. IV. 1. Refl. recipr. A discuta asupra preţului unei mărfi, pentru a cădea la învoială; a se târgui. 2. Tranz. şi refl. (Pop.) A (se) angaja ca slugă, lucrător etc. 3. Tranz. A închiria un obiect, un mijloc de transport etc. 4. Tranz. (Înv.) A pune ordine; a orândui, a aranja. 5. Tranz. (Reg.) A repara; a reface. 6. Tranz. (Înv.) A pune la cale; a organiza, a constitui. – Din sl. tŭkŭmiti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TOCMÍRE s.f. Acţiunea de a (se) tocmi şi rezultatul ei. – V. tocmi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A TOCM//Í ~ésc tranz. 1) rar (mijloace de transport) A lua un timp în chirie; a închiria. 2) (persoane) A lua la lucru (în baza unei înţelegeri); a năimi; a angaja. 3) pop. (obiecte defectate) A repune în funcţiune; a drege; a repara. /<sl. tukumiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE TOCM//Í mă ~ésc intranz. 1) pop. A discuta pentru a conveni asupra preţului (prin concesii reciproce); a se târgui. 2) (despre persoane) A intra în slujbă (în schimbul unei plăţi); a se năimi; a se angaja. /<sl. tukumiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

tocmí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. tocmésc, imperf. 3 sg. tocmeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. tocmeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

tocmíre s. f., g.-d. art. tocmírii; pl. tocmíri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TOCMÍ vb. 1. a se târgui, (înv. şi pop.) a se negustori, a se neguţa, (pop.) a se pogodi, a se precupeţi, (reg.) a se ogodi, (prin Transilv.) a (se) răzbate. (S-a ~ cu negustorul.) 2. v. angaja.
(Dicţionar de sinonime)

TOCMÍ vb. v. afla, alcătui, aranja, asemăna, asemui, aşeza, călăuzi, clasa, clasifica, compara, compune, concepe, conduce, consolida, constitui, conveni, crea, da, descoperi, desemna, destina, dichisi, dirija, dispune, distribui, elabora, face, ferchezui, fixa, forma, găsi, găti, ghida, gândi, grupa, hărăzi, hotărî, imagina, institui, inventa, împărţi, împodobi, închiria, îndrepta, îndruma, înfiinţa, înfiripa, însănătoşi, întări, întocmi, întrema, înţelege, învoi, înzdrăveni, lecui, logodi, meni, născoci, numi, ordona, organiza, orienta, orândui, plănui, plăsmui, potrivi, predestina, pregăti, proiecta, pune, realiza, redacta, reface, repara, repartiza, restabili, ridica, rândui, scorni, scrie, sistematiza, sorti, spilcui, stabili, statornici, tămădui, ursi, vindeca.
(Dicţionar de sinonime)

TOCMÍRE s. v. acord, aranjament, combina-ţie, contract, convenţie, înţelegere, învoială, învoire, legământ, ordine, organizare, orânduială, pact, regulă, rânduială, tranzacţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: to toc tocm tocmi tocmir

Cuvinte se termină cu literele: re ire mire cmire ocmire