tomberon dex - definiţie, sinonime, conjugare

tomberon

TOMBERÓN, tomberoane, s.n. Recipient (de tablă) în formă de semicilindru montat pe o osie cu două roţi, care se foloseşte la transportarea pe distanţe mici a materialelor de construcţie, a gunoaielor etc. (şi care se descarcă prin răsturnare în jurul osiei sale). [Var.: (pop.) tumbărắu s.n.] – După fr. tombereau.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TOMBER//ÓN ~oáne n. Cutie mare (de tablă) cu fundul rotunjit, montată pe o osie cu două roţi şi folosită pentru transportarea la distanţe mici a betonului şi a altor materiale. /<fr. tombereau
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

tomberón (-oáne), s.n. – Cutie de tablă montată pe o osie cu două roţi pentru a transporta materiale, gunoaie etc. – Var. tîmbărău. Fr. tombereau (Graur, BL, XIV, 112).
(Dicţionarul etimologic român)

TOMBERÓN s.n. Cutie cu fundul rotunjit, montată pe o osie cu două roţi, folosită la transportarea pe distanţe mici a materialelor de construcţie, a gunoaielor etc. [Cf. fr. tombereau].
(Dicţionar de neologisme)

TOMBERÓN s. n. cutie cu fundul rotunjit, montată pe o osie cu două roţi, la transportarea pe distanţe mici a materialelor de construcţie, a gunoaielor etc. (după fr. tombereau)
(Marele dicţionar de neologisme)

tomberón s. n., pl. tomberoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: to tom tomb tombe tomber

Cuvinte se termină cu literele: on ron eron beron mberon