tonă dex - definiţie, sinonime, conjugare

tonă

TONĂ, tone, s.f. Unitate de măsură a masei, egală cu 1000 de kg. ♢ Tonă-kilometru = unitate de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor pe o linie de cale ferată, egală cu deplasarea unei greutăţi de o tonă pe distanţa de 1 km. Tonă-registru = unitate de măsură pentru volumul interior al unei nave comerciale, egală cu 2,832 m3. – Din fr. tonne.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TÓN//Ă ~e f. Unitate de măsură a masei egală cu 1000 de kg. ♢ ~-kilometru unitate de măsură echivalentă cu transportul unei tone pe distanţa de 1 km într-o unitate de timp determinată. ~-registru unitate de măsură a capacităţii de încărcare a unei nave (egală cu 2.832 m3). /<fr. tonne
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TÓNĂ s.f. Unitate de măsură egală cu 1000 kg. ♦ Tonă-kilometru = unitate de măsură pentru volumul transporturilor pe calea ferată, egală cu greutatea de o tonă deplasată pe distanţa de 1 km; tonă-registru = unitate de volum care măsoară capacitatea de încărcare a unei nave şi este egală cu 2,832 m3. [< fr. tonne].
(Dicţionar de neologisme)

TÓNĂ s. f. unitate de măsură a masei, de 1000 kg. ♦ ~-kilometru = unitate de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor efectuate pe calea ferată sau de către un autovehicul, cu greutatea de o tonă deplasată pe distanţa de 1 km; ~-registru = unitate de volum care măsoară capacitatea de încărcare a unei nave, de 2,8316 m3. (< fr. tonne)
(Marele dicţionar de neologisme)

tónă-fórţă s. f., pl. tóne-fórţă; simb. tf
(Dicţionar ortografic al limbii române)

tónă s. f., g.-d. art. tónei; pl. tóne; simb. t
(Dicţionar ortografic al limbii române)

tónă-kilométru s. f. (sil. -tru), pl. tóne-kilométru
(Dicţionar ortografic al limbii române)

tónă-regístru s. f., pl. tóne-regístru
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: to ton

Cuvinte se termină cu literele: na ona